Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Ustawienie jednego z tunerów

Ustawienie jednego z tunerów

Postprzez cover » 26 paź 2017, o 11:20

Witam.
Używam nboxa czarnego z Enigma2, mam 2 anteny (jedna na astre i jedna na hodbirda) kable łączą się w jeden jeszcze przed dekoderem także do dekodera wchodzi tylko jeden ale z obu anten.
W ustawieniach dekodera Tuner B: STB 0899 Multistandard ID2 (DVB-S2) jest ustawiony na hotbirda i wszystkie kanały śmigają a Tuner A jest nie ustawiony.
Mam problem żeby ustawić Astrę na tym tunerze.
W konfiguracji tunera wybieram tuner A »satelita i mam do wyboru: Hotbird , automatycznie i nic nie podłączono. Wybieram "automatycznie" zaczyna się sprawdzanie Turnera i wszystkie statusy dla astry są IDLE a dla hotbirda TUNNING.
Proszę o pomoc łopatologiczną jak mój opis problemu :P dzięki
Avatar użytkownika
cover
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 26 paź 2017, o 10:54
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: DVB-T

Ustawienie jednego z tunerów

Postprzez kaspian » 26 paź 2017, o 15:53

Magiczne słowo diseq.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Ustawienie jednego z tunerów

Postprzez cover » 26 paź 2017, o 17:51

rozumiem że chodzi o ten switch który łączy 2 kable w jeden. mam rozumieć że jest on zepsuty? niestety nie mogę fizycznie go sprawdzić jako że jest on na szczycie dachu obok anten a ja nie mam sprzętu ani odwagi żeby tam wchodzić. Czy to co robiłem na poziomie softa dekodera to wszystko co można zrobić? może jest jeszcze inna opcja gdzie by go wykryło? czy na 100% to fizyczny defekt tego switcha? dzięki
Avatar użytkownika
cover
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 26 paź 2017, o 10:54
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: DVB-T

Ustawienie jednego z tunerów

Postprzez kaspian » 26 paź 2017, o 17:59

diseq ustawic w menu dekodera porty A I B dla Hot bird i B dla Astry lub odwrotnie.Niewiem jak masz wpięte
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Ustawienie jednego z tunerów

Postprzez cover » 26 paź 2017, o 18:25

a możesz podać ścieżkę dostępu do tej opcji bo jedyne co znalazłem to konfiguracja tunera gdzie tuner działa hotbird na tunerze B, na tunerze A hotbird też ma ststus TUNNING tak jak na B ale na A kanały nie działają. Na obu tunerach statusy astry to IDLE.
Avatar użytkownika
cover
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 26 paź 2017, o 10:54
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: DVB-T


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u