Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez RaRo » 17 lip 2015, o 17:22

kaspian napisał(a):Poczułem się przywołany a więc:
Dekodery BZB I BXZB da się przerobić z pomocą tzw Modchipa.
Na nich działa tylko specjalna wersja Enigmy 2 Openpli 8.6 modchip....Nie wgrasz nic innego( powód?? procek i flash zostają nie ruszone)

Co do innych pytań pisac;)


Kaspian spokojnie! Bez nerwów.
Dla Ciebie może wszystko jest proste i zrozumiałe ale dla mnie nie jest. Czytając wprost Twój poprzedni post zrozumiałem, że możliwe jest wgranie wersji E2 Openpli 8.6 modchip. Chodzi mi jak to zrobić? Na stronie http://www.rftpolska.pl/pomoc/nbox-enigma2/ jest opis (oraz potrzebne pliki) jak to zrobić ale trzeba wejść w opcję PROG w dekoderze do której opisanym tam sposobem nie potrafię wejść.
Może teraz jaśniej to przedstawiłem. Chyba, że wgranie tej specjalnej wersji E2 też wymaga najpierw wymiany procesora i pamięci ale sorry czytając Twój post tak go nie zrozumiałem.
Avatar użytkownika
RaRo
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 7 lip 2015, o 18:02
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Re: Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez Pan eFka » 17 lip 2015, o 18:37

RaRo napisał(a):Właśnie tak robię. Odłączam zasilanie, naciskam i trzymam POWER i włączam zasilanie. Dekoder nie reaguje na to i normalnie się uruchamia (TEST....., Proszę czekać i gotowe). Czy w tych dekoderach nie ma możliwości wgrania oprogramowania z pendriva, tylko z "nieba"?

To tak jakbys chcial zatankowac lpg nie majac instalacji lpg w aucie...
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez RaRo » 17 lip 2015, o 19:55

Ja przepraszam ale sposób odpowiadania na pytania jest tu co najmniej dziwny. Jeżeli ktoś się "wzbudza" tylko dlatego, że ktoś inny nie jest tak biegły w temacie jak ON to lepiej niech nie zabiera głosu (szkoda "papieru"). Jeśli byłbym takim fachowcem jak WY nie zadawałbym "głupich" pytań. Tyle w kwestii, jak mi się wydaje właściwego podejścia do chęci pomocy innym.
Moja wątpliwość zrodziła się po przeczytaniu opisu zamieszczonego na stronie http://www.rftpolska.pl/pomoc/nbox-enigma2/ . Czy mam rozumieć, że bez wymiany procesora i pamięci nie wgram E2 do dekodera serii BZZB? Najlepsza będzie prosta odpowiedź bez aluzji.
Avatar użytkownika
RaRo
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 7 lip 2015, o 18:02
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez Pan eFka » 17 lip 2015, o 20:15

RaRo napisał(a):Ja przepraszam ale sposób odpowiadania na pytania jest tu co najmniej dziwny. Jeżeli ktoś się "wzbudza" tylko dlatego, że ktoś inny nie jest tak biegły w temacie jak ON to lepiej niech nie zabiera głosu (szkoda "papieru"). Jeśli byłbym takim fachowcem jak WY nie zadawałbym "głupich" pytań. Tyle w kwestii, jak mi się wydaje właściwego podejścia do chęci pomocy innym.
Moja wątpliwość zrodziła się po przeczytaniu opisu zamieszczonego na stronie http://www.rftpolska.pl/pomoc/nbox-enigma2/ . Czy mam rozumieć, że bez wymiany procesora i pamięci nie wgram E2 do dekodera serii BZZB? Najlepsza będzie prosta odpowiedź bez aluzji.


Odpowiadam Ci normalnie, tylko chciałem Ci wytłumaczyć prosto na czym to polega. Żeby wgrać enigmę do nboxa najpierw trzeba go przerobić. Dla BZZB albo wymiana procka wchodzi w grę lub ModChip. Dla nas na nikogo nie szkoda papieru ;)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez kaspian » 17 lip 2015, o 21:04

A co było w moim poscie złego i bez odpowiedzi??Tak samo napisałem jasno i wyraźnie.. :mlotkiem:
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 382
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez RaRo » 17 lip 2015, o 21:38

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz dopiero zrozumiałem o co chodzi. W błąd wprowadził mnie opis na stronie o której wspomniałem. Nic tam nie wspomniano, że najpierw należy coś w dekoderze zamontować, a tym czymś jest ModChip! Dziękuję za oświecenie.
Pytanie do obeznanych. Czy pakować się w tego ModChipa, czy lepiej wymienić procesor i pamięć? Nie chodzi tu o koszty (choć też ma to znaczenie) ale o sprawy techniczne.

-- 18 lip 2015, o 11:30 --

RaRo napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz dopiero zrozumiałem o co chodzi. W błąd wprowadził mnie opis na stronie o której wspomniałem. Nic tam nie wspomniano, że najpierw należy coś w dekoderze zamontować, a tym czymś jest ModChip! Dziękuję za oświecenie.
Pytanie do obeznanych. Czy pakować się w tego ModChipa, czy lepiej wymienić procesor i pamięć? Nie chodzi tu o koszty (choć też ma to znaczenie) ale o jakość i niezawodność działania dekodera.
Avatar użytkownika
RaRo
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 7 lip 2015, o 18:02
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Re: Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez Pan eFka » 18 lip 2015, o 15:59

ModChip calkiem fajnie smiga.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez kaspian » 18 lip 2015, o 16:35

Jedyną zaletą modchipa jest mała inwazyjność w sprzęt.Dodatkiem jest zaś odpalenie orginalnie przypisanej do niego karty( emulacja klucza z procesora)Działają wszystkie kanały nawet te sparowane + zalety E2;)Oczywiście jak opłacamy;)
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 382
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez RaRo » 18 lip 2015, o 18:05

Czy w czymś wymiana procesora i pamięci w BZZB zdecydowanie przewyższa rozwiązanie z ModChipem. A przy okazji czy jeśli wymienia się procesor to należy także zdecydować się na wymianę pamięci? Co to daje dodatkowo? Przepraszam za te pytania, które dla zorientowanych wydawać się będą lamerskie ale chciałbym podjąć świadomą decyzję co do przeróbki dekodera. W necie znalazłem oferty przeróbek: ModChip za 120 zł, z wymianą procesora 130 zł, a z wymianą procesora i pamięci 170 zł (+ oczywiście wgranie E2). Jaką opcję wybralibyście?
Avatar użytkownika
RaRo
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 7 lip 2015, o 18:02
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Tuner nBox BZZB a Enigma2

Postprzez kaspian » 18 lip 2015, o 18:54

Pamięc i tak jest do wymiany....Bo to flaszki zabezpieczone ja bym jednak majac kartę z abo/TNK HD /NNK HD bym skłonił się na modchip..
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 382
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje

Poprzednia strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u