Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Problemy występujące podczas instalacji, oraz korzystania z zestawu TV Sat

Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Postprzez rafu » 2 cze 2014, o 13:53

Witam,

Mieszkam w bloku.
Mamy w pionie wspólną instalację SAT - 1 antena na dachu.
Gniazdko SAT mam w pokoju, a w korytarzu skrzynkę w której jest doprowadzony sygnał SAT do mojego mieszkania (i z niej rozprowadzany na gniazdka)

Problem jest taki, sygnał mam 52 % , jakość sygnału - wysoka ( zawsze tyle miałem)
Nagle, kanałów przestało się dać oglądać.
Po włączeniu dekodera - załącza się ostatnio wybrany kanał - obraz jest, klatkuje tak jakbym przeglądał zdjęcia, dźwięku brak.Kanałów nie da się przełączać, w menu nie da się wejść
Do menu mogę wejść tylko po odłączeniu kabla SAT od dekodera. Sprawdzić sygnał mogę w taki sposób:
odłączam kabel sat od dekodera, wchodzę w menu, podłączam kabel sat - inaczej się nie da, od razu się zacina cały sprzęt.

1. Kabel hdmi sprawdziłem
2. Dekoder jest sprawny
3. Nadania od operatora sat są
4. Kabel antenowy od dekodera do gniazdka jest sprawny, sprawdzałem też na innych - ten sam problem
5. reinstalację, ustawienia fabryczne, odłączania dekodera od gniazdka robiłem
6. Mój dekoder działa bez problemu u sąsiada, który korzysta z tej samej anteny i u niego jest 51%.
6. Po podłączeniu dekodera bezpośrednio do skrzynki, którą mam w korytarzu, sygnał jest minimalnie większy (pewnie dlatego, że jest wtedy mniejsza odległość od dekodera do anteny na dachu), bo 54% ale nadal jest ten sam problem.

Zastanawiam się, czy może coś w skrzynce w piwnicy jest nie tak?
Tylko czemu u sąsiada działa a jest podłączony do tej samej skrzynki i anteny.
Może jest jakieś zwarcie na jakiś switchach, przełącznikach? (nie wiem dokładnie jak to się fachowo nazywa)

Proszę Was o jakieś rady :)
Z góry dziękuję,

rafu
Avatar użytkownika
rafu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 cze 2014, o 13:49
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: Cyfrowy Polsat

Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Postprzez Pan eFka » 2 cze 2014, o 14:50

Co to za model dekodera? Warto zacząć pracę od aktualizacji oprogramowania w dekoderze.

Może coś się dziać z kablem koncentrycznym od multiswictha do gniazda abonenckiego lub multiswitch wariuje na tym gnieździe. Jak odpiszesz mi na to co napisałem to wtedy będziemy kombinować dalej.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Postprzez rafu » 2 cze 2014, o 20:58

SAGEM ESI-88, z tymże dekoder działa u sąsiada, a oprogramowanie ma aktualne.
Avatar użytkownika
rafu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 cze 2014, o 13:49
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: Cyfrowy Polsat

Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Postprzez Pan eFka » 2 cze 2014, o 21:14

Zgłoś to do spółdzielni/wspólnoty i muszą przysłać instalatora który sprawdzi multiswitcha oraz kabel koncentryczny jak się wepnie porządnym miernikiem.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Wspólna instalacja SAT w bloku -problem tylko na 1 dekoderze

Postprzez rafu » 3 cze 2014, o 07:17

Dzięki za porady, tak zrobię.

Dam znać jak się sprawa wyjaśni.
Avatar użytkownika
rafu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2 cze 2014, o 13:49
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: Cyfrowy Polsat


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u