Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Znajdziesz wiele ciekawych informacji jak sobie poradzić ze swoim boxem.

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez Pan eFka » 14 lut 2015, o 19:39

Poradnik jak streamować z tunera do komputera?

Obrazek

Ze względu na brak informacji pokażemy dzisiaj jak streamować obraz z tunerów do komputera za pomocą programu Kodi. Poradnik powstał ze względu na problemu ze streaming do VLC, który często się zacina lub w ogóle nie odtwarza treści. Poradnik działa dla tunerów Vu+ Solo, Solo SE, Solo2, tunerów ze stajni Dreamboxa oraz wszystkich innych bazujących na sofcie Enigma2.

Naszą zabawę musimy zacząć od pobrania programu Kodi. Program znajdziemy na stronie z projektem.

Link do programu Kodi:
Kod: Zaznacz cały
http://kodi.tv/download/


Uruchamiamy program Kodi i wchodzimy w System -> Ustawienia -> Telewizja

Obrazek


Klikamy na aktywne i wyskoczy nam okienko z informacją o braku aktywnego klienta TV. Gdy przyciśniemy wyskoczy nam lista klientów TV w której wybierzemy nasz tuner. W moim przypadku to Vu+ Solo2 ten wybór dotyczy wszystkich tunerów z Enigma2.

Obrazek


Obrazek


Teraz przechodzimy do konfiguracji naszego tunera, gdzie w pierwszej zakładce wpisujemy Adres IP dekodera.

Obrazek


Przechodzimy do zakładki kanały. Warto zaznaczyć Pobieraj tylko jeden bukiet. Wtedy nie będzie nam pobierać kanałów których nie chcemy ogladać np. Arabskich FTA. W Bukiet wpisujemy nazwę naszego bukietu, który ma się znaleźć w XBMC abyśmy mogli oglądać Tv na komputerze.

Obrazek


Przechodzimy do zakładki zaawansowane. Gdzie ustawiamy Port hasło do Openwebif itd.

Obrazek


Jak już wszystko poustawiamy, to klikamy ok i klikamy na włącz.

Obrazek


Wyskoczy wtedy malutka ramka u góry w prawym rogu z pobieranymi aktualnie kanałami z bukietów, z nagraniami itd.

Obrazek


Na koniec z menu głównego wybieramy telewizja -> kanały. Klikamy na kanał który nas interesuje i cieszymy się telewizją na naszym komputerze.

Obrazek

Obrazek


Zakaz kopiowania bez zgody administracji Install - SAT.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez marianmkp » 6 lis 2015, o 16:17

Witam,

Tuner Vu+ Solo SE V2
sieć domowa, adres IP tunera 192.161.1.21

"Jak już wszystko poustawiamy, to klikamy ok i klikamy na włącz.
Wyskoczy wtedy malutka ramka u góry w prawym rogu z pobieranymi aktualnie kanałami z bukietów, z nagraniami itd."

... i zamiast małej ramki nic się nie dzieje


na dole komunikat: Vu+/Enigma2 Client
Połączenie zerwane

Gdzie tkwi błąd ?

Pozdrawiam: Marian
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 8
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez Pan eFka » 6 lis 2015, o 18:54

Podejrzewam, że problem tkwi w user i password lub innych parametrach sieci.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez marianmkp » 6 lis 2015, o 21:22

user i password brak, parametry sieci - co trzeba sprawdzić ?
Swoją drogą trochę to dziwne, na smartfonie z androidem wszystko chodzi OK.
Aplikacja Vu+ Player, ustawienia automatyczne
192.168.1.21, port 80, stream port 8001

Pozdrawiam: Marian
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 8
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Re: Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma

Postprzez Pan eFka » 6 lis 2015, o 23:21

User root haslo root albo nic nie wpisuj. Jaki masz image w swoim vu+ solo.

Wysłane z mojego INSIGNIA_500 przy użyciu Tapatalka
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez marianmkp » 7 lis 2015, o 16:20

Odbiornik
Marka: Vu+
Model: Solo SE
Procesor: 7241
Wersja procesora głównego: 0
Całkowita pamięć: 572940 kB
Dostępna pamięć: 468872 kB
Czas pracy odbiornika: 20:07
Oprogramowanie
Wersja OE: openvuplus 3.0
Dystrybucja: VTi
Wersja oprogramowania: 9.0.0.
Data sterowników: 3.13.5-20150623.r0
Wersja jądra: 3.13.5
Wersja GUI: 2015-11-01-vti-master
Tunery
Tuner A: Vuplus DVB-S NIM(AVL6222) (DVB-S2)
Tuner B: Vuplus DVB-S NIM(AVL6222) (DVB-S2)
Interfejs sieciowy: eth0
DHCP: True
Adres IP: 192.168.1.21/24
Maska sieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Adres MAC: 00 ...........................
Adres(y) IPv6: brak lub sieć tylko IPv4

Ciekawe, na smartfonie z androidem zainstalowałem KODI i też nie idzie (bo i dlaczego)
natomiast Vu+ Player na androidzie łączy się automatycznie i wszystko gra przy:

Auto Configuration

Label: My Set-Top-Box
IP: 192.168.1.21
Webinterface: Port 80
Username: root
Stream Port: 8001, na 8002 też jest OK

Co jest nie tak dla KODI ?

Pozdrawiam: Marian
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 8
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez kaspian » 8 lis 2015, o 12:52

Jest jeszcze fajny program enigma tv (płatny)
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 382
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma2

Postprzez marianmkp » 10 lis 2015, o 14:56

OK. Dzięki za informację.
Mnie męczy jednak dalej KODI ?
Ciekawe, jak wchodzę do tunera po IP otwiera się Open Webif
i nie ma problemu ze stramingiem za pomocą MPC-HC na komputerze.
Wszystko bardzo fajnie chodzi po Lanie, a KODI nie chce ruszyć.
Co robię nie tak ?

-- 12 lis 2015, o 06:12 --

Okazało się, że wszystkie ustawienia były dobre.
Pomógł restart KODI.
Teraz to funkcjonuje tak jak powinno.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam: Marian
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 8
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Re: Streaming do komputera dotyczy Vu+, Dreambox oraz Enigma

Postprzez Pan eFka » 12 lis 2015, o 15:06

Ogolnie sam korzystam z kodi i jest naprawde swietny. Z tunerem solo2 dziala wspaniale. Mialem wczesniej miracleboxa mini plus i tez dzialal bez roznych dziwnych bledow :)

Wysłane z mojego INSIGNIA_500 przy użyciu Tapatalka
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


stat4u