Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Pomoc w wyborze niezbędnego sprzętu SAT przy tworzeniu nowych, lub rozbudowie istniejących instalacji. Anteny, kable, wtyki jakie co i czyli wszystko to, co znajduje się na zewnątrz i dostęp jest często utrudniony

Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Postprzez diablo-82 » 5 mar 2014, o 13:36

Witam. Obecnie instalacja wygląda u mnie tak: antena satelitarna z konwerterem twin oraz antena dvb-t, to wszystko podłączone do tunera (obecnie Ariva Ferguson 250 Combo). Na dniach zmieniam dekoder na dekoder z nc+ i wykorzystam do tego 2 kable z konwertera twin + awaryjnie tuner dvb-t na usb do tego dekodera. Obecny dekoder Fergusona poleci do drugiego pokoju i tu mam pytanie. Czy mogę wykorzystać rozdzielacz antenowy 3x wejście (podłączenie twin od konwertera i anteny dvb-t) i 5 wyjść ( 3 do dekodera nc+) i dwa do fergusona (jeden kabel z satelity i jeden z dvb-t). Fizycznie jest możliwe takie połączenie, ale jak to będzie w praktyce? Czy będzie można oglądać jednoczesnie z jednej satelity na dwóch różnych dekoderach? To samo tyczy się dvb-t. Chodzi mi o sygnał z anteny, czy rozdzielacz rozdzieli go jednocześnie na dwa dekodery czy tylko na jeden z nich. Jeżeli jest to nie możliwe to jak mogę rozwiązać ten problem?
Avatar użytkownika
diablo-82
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 16
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 16:33
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+ + DVB-T

Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Postprzez Pan eFka » 5 mar 2014, o 17:37

W takiej sytuacji jeśli chodzi o sygnał sat to tylko konwerter QUAD.

Ogólnie nie wiem gdzie znalazłeś taki rozdzielacz.

Jeżeli chodzi o sygnał DVB-T możesz go rozdzielić zwykłym rozgałęźnikiem.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Postprzez diablo-82 » 5 mar 2014, o 19:42

Pan eFka napisał(a):Ogólnie nie wiem gdzie znalazłeś taki rozdzielacz.


No faktycznie :D na każdym jest tylko jedno wejście i reszta wyjść. Jak to się mówi "na oko, to chłop w szpitalu umarł" :D Co do konwertera QUAD to odpada bo dopiero co wymieniłem konwerter twin, a i kabla mam sporą odległość, a że to blok a nie prywatny dom więc za dużo by u mnie tego na elewacji wisiało i administrator by się czepiał. Czyli nie ma innej opcji jeśli chodzi o sygnał z satelity?
Avatar użytkownika
diablo-82
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 16
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 16:33
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+ + DVB-T

Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Postprzez Pan eFka » 5 mar 2014, o 22:40

Konwerter SCR jeszcze jest rozwiązaniem w takim wypadku. Kabla dużo nie ciągniesz, ale to dość drogi gips.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Rozdzielacz sygnału satelitarnego i dvb-t

Postprzez Harybald » 11 mar 2015, o 06:29

No faktycznie :D na każdym jest tylko jedno wejście i reszta wyjść. Jak to się mówi "na oko, to chłop w szpitalu umarł" :D Co do konwertera QUAD to odpada bo dopiero co wymieniłem konwerter twin, a i kabla mam sporą odległość, a że to blok a nie prywatny dom więc za dużo by u mnie tego na elewacji wisiało i administrator by się czepiał. Czyli nie ma innej opcji jeśli chodzi o sygnał z satelity?
:pijaki:
NAT
Avatar użytkownika
Harybald
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 mar 2015, o 06:27
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u