Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Dyskusja] Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 8 kwi 2015, o 15:41

Karta dobrze siedzi? ;>
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez tomas1k » 8 kwi 2015, o 16:41

tak świeci ze aż okulary założyłem wielkie dzięki :jupi: :jupi: :jupi: :browar:
Avatar użytkownika
tomas1k
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 5 kwi 2015, o 16:05
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez mikolaj211 » 10 kwi 2015, o 21:32

Witam, jestem nowy na forum :).

Obecnie posiadam CP, chciałbym przejść na Smart HD, bo i tak nie oglądam więcej kanałów, niż te, które tam są.
Jako dekoder planuję kupić nbox BLSA enigma 2. Przeczytałem wątek, mam jednak kilka pytań:

1. Podobno jest możliwość oglądania kanałów na komputerze (dekoder i komputer oczywiście podłączone do jednej sieci domowej). Czy jeśli podłącze dwa kable antenowe (mam i tak konwerter quad), to będę mógł w tym samym czasie jeden kanał oglądać na tv podłączonym do dekodera, a inny na komputerze?

2. Rozumiem, że skonfigurowanie smart HD z tym dekoderem wymaga kilku zabiegów, myślę, że nie będę miał z tym problemów. Czy jednak potem wygląda to tak, że włącza się telewizor, dekoder i już można oglądać (tak jak ma to teraz miejsce np. w cyfrowym polsacie)?

3. Czy taki dekoder posiada wbudowaną (albo możliwość instalacji) aplikację ipla? Gdzieś widziałem, że niby jest, ale znowu w spisie dostępnych aplikacji jej nie widziałem, a często z niej korzystam i to dla mnie ważne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :).
Avatar użytkownika
mikolaj211
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 21:21
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: Cyfrowy Polsat + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez tomas1k » 11 kwi 2015, o 11:05

Witam jeśli chcesz oglądać tv z dekodera to ok nawet podejrzysz ten program na kompie oczywiście jeśli wszystko podłączone jest do sieci, ale z tego co się orientuje żeby oglądać inny program na tv a inny na kompie musisz mieć drugi kabel z konwertera ( który masz ) i oddzielny dekoder który byłby podłączony do kompa
Avatar użytkownika
tomas1k
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 5 kwi 2015, o 16:05
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 11 kwi 2015, o 18:54

mikolaj211 napisał(a):Witam, jestem nowy na forum :).

Obecnie posiadam CP, chciałbym przejść na Smart HD, bo i tak nie oglądam więcej kanałów, niż te, które tam są.
Jako dekoder planuję kupić nbox BLSA enigma 2. Przeczytałem wątek, mam jednak kilka pytań:

1. Podobno jest możliwość oglądania kanałów na komputerze (dekoder i komputer oczywiście podłączone do jednej sieci domowej). Czy jeśli podłącze dwa kable antenowe (mam i tak konwerter quad), to będę mógł w tym samym czasie jeden kanał oglądać na tv podłączonym do dekodera, a inny na komputerze?


Tak jest możliwość po wpisaniu adresu w przeglądarkę internetową wykoczy Ci interfejs internetowy dekodera tzw. OpenWebif. Lub możesz skonfigurować XBMC klienta.

mikolaj211 napisał(a):2. Rozumiem, że skonfigurowanie smart HD z tym dekoderem wymaga kilku zabiegów, myślę, że nie będę miał z tym problemów. Czy jednak potem wygląda to tak, że włącza się telewizor, dekoder i już można oglądać (tak jak ma to teraz miejsce np. w cyfrowym polsacie)?


Tak to wygląda konfigurujesz raz a porządnie i później masz spokój.

mikolaj211 napisał(a):3. Czy taki dekoder posiada wbudowaną (albo możliwość instalacji) aplikację ipla? Gdzieś widziałem, że niby jest, ale znowu w spisie dostępnych aplikacji jej nie widziałem, a często z niej korzystam i to dla mnie ważne.

Jest możliwość instalacji pluginu IPTV w którym jest zawarta ipla.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez kkk6 » 9 paź 2015, o 07:56

Witam,



Mam problem z pilotem od tunera zaczyna działać mi po 5 minutach od uruchomienia tunera co zrobić dodam że zrobiłem tak jak w tej instrukcji

(20.PORADA JAK USPRAWNIĆ DZIAŁANIE PILOTA OD DEKODERA

na polocie od dekodera wybieramy mały niebieski przycisk>e2 manager>remote control aRAW/XPM>wybieramy 2 active mode RAW>i restart dekodera

dla pewności ja robię jeszcze w opcjach telewizora wyłączam tryb oszczędzania i działa pilot od dekodera rewelacyjnie

Edytowałem w pliku /etc/lircd.conf wartość „eps” z „5” na „7” i zrestartować nBoxa.)

Ale niestety nic to nie pomogło obraz jest ale pilotem nic się nie da zrobić.

Mam pytanie czy warto zaktualizować enigme bo pewnie jest jakaś stara i jak to zrobić.
Avatar użytkownika
kkk6
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 6 sty 2015, o 11:54
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: Cyfrowy Polsat + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez kaspian » 9 paź 2015, o 16:30

Kwestia jaki mamy uboot jaki obecnie wgrany soft. Ogólnie wydaje mi się ze to wadliwy panel.Niektóre takie toporne byly.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 380
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez adler_ » 12 lis 2015, o 20:47

Witam mam taki problem, posiadam nboxa enigma 2 wszystko działa jak nalezy ale jesli przycisnę na pilocie strzałkę w góre podczas oglądania dekoder wywala blad i sie restartuje (zielony ekran). Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Proszę o pomoc.

action -> AssignbuttonActions upc
[SKIN] Parsing embedded skin <embedded-in-'ZapHistoryBrowser'>
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/enigma2/python/Components/ActionMap.py", line 46, in action
File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 255, in upc
File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 546, in startPlugin
File "/usr/lib/enigma2/python/mytest.py", line 300, in open
raise RuntimeError("modal open are allowed only from a screen which is modal!")
RuntimeError: modal open are allowed only from a screen which is modal!
(PyObject_CallObject(<bound method HelpableActionMap.action of <Components.ActionMap.HelpableActionMap instance at 0x198e52c>>,('AssignbuttonActions', 'upc')) failed)
getResolvedKey config.plugins.crashlogautosubmit.sendAnonCrashlog failed !! (Typo??)
getResolvedKey config.plugins.crashlogautosubmit.addNetwork failed !! (Typo??)
getResolvedKey config.plugins.crashlogautosubmit.addWlan failed !! (Typo??)
]]>
</enigma2crashlog>
</crashlogs>
</openpli>
Avatar użytkownika
adler_
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 lis 2015, o 20:41
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 14 lis 2015, o 14:07

Masz jakis plugin do zmiany funkcji przypisanych do pilota? Jesli tak to usun. Masz podlaczana karte wifi? Zawsze mozesz na nowo wrzucic image i mysle ze problem ustapi.

Wysłane z mojego INSIGNIA_500 przy użyciu Tapatalka
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Problemy - nBox BSKA BSLA z Enigma2

Postprzez kaspian » 14 lis 2015, o 15:48

Może nie do konca na temat ale nbox ( czytnik wbudowany ) po przeróbce ma problem z czytaniem kart conax są zwisy resety oscama itd.Nie da się z tym nic zrobić jedyna opcja to dodatkowy czytnik na usb. :pijaki:
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 380
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


stat4u