Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Jeżeli masz jakieś problemy techniczne i potrzebujesz pomocy? Napisz tutaj.

Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Maxkurier » 19 sty 2013, o 11:54

Witam,
Na samym początku nie wiem czy we właściwym miejscu umieściłem tą wiadomość. Jeżeli się pomyliłem to proszę ją przenieść do innego działu.

Wystąpił u mnie problem z odbiorem kanałów na polaryzacji poziomej(H) po zmianie konwertera z podwójnego twin (na którym działały mi bez problemu dwa dekodery: Polsat i Tv na kartę) na konwerter quad firmy Skysat LX sat 303 na którym mam: 3 tunery Polsatu i TV na kartę. Na początku myślałem, że to wina konwertera i wymieniłem go na gwarancji. Nowy konwerter odbiera mi wszystkie kanały na polaryzacji pionowej (moc sygnału prawie 100% i jakość jest w granicach 70%) a na polaryzacji poziomej moc i jakość jest słaba. Co robić?? Trzeba może wyłączyć LNB?? Bo tez próbowałem ale to nic nie daje. Talerzem nie wiem czy kręcić bo na starym konwerterze (podwójnym) wszystko działa... proszę o pomoc.
Avatar użytkownika
Maxkurier
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 11:50
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Pan eFka » 19 sty 2013, o 12:23

Ogólnie na pewno musisz dopracować ustawienie anteny. Zacznij od kąta skręcenia konwertera. Jeżeli to nic nie pomoże napisz tutaj.
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Maxkurier » 19 sty 2013, o 12:43

To tez próbowałem, zarówno zgodnie z ruchem wskazówek zegara jak i w drugą stronę. Próbowałem nawet na tym uchwycie dać i w tylne jak i przednie położenie... już nie mam pomysłów... Chyba, że zostaje kręcenie talerzem(tylko pojawia się pytanie czy jest sens kręcić skoro na podwójnym konwerterze działa wszystko ok??)
Avatar użytkownika
Maxkurier
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 11:50
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Pan eFka » 19 sty 2013, o 12:57

Bo konwerter jest inaczej zbudowany. Na 100% musisz dokładniej ustawić antenę. Jeżeli widzisz któryś telewizor, to patrz na niego i spróbuj nagiąć delikatnie czaszę bez odkręcania raz w lewą stronę jak nie pomoże to w prawą, tylko pamiętaj żeby robić to delikatnie i powinieneś widzieć co się dzieje i czy kręcenie czaszą ma sens.
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Maxkurier » 19 sty 2013, o 13:02

Próbować w lewo-prawo czy może góra-dół. Jest jakaś reguła??
Avatar użytkownika
Maxkurier
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 11:50
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Pan eFka » 19 sty 2013, o 13:10

prawo lewo :) a kolejna sprawa jaką masz średnicę czaszy?
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Miętus » 19 sty 2013, o 14:11

Sprawdź czy masz w dekoderach ustawione odpowiedni typ konwentera. Ja polecam sprawdzić ustawienie na polaryzacji H i delikatnie kręcić konwenterem sprawdzając czy jest poprawa. Następnie anteną do 1 cm prawo, lewo, dół i góra.
Forum służy do
zadawania pytań i tu odpowiadam oczywiście jak mam czas. Aaa nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
Miętus
V.I.P Telewizyjny
V.I.P Telewizyjny
 
Posty: 868
Dołączył(a): 29 paź 2012, o 12:53
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Maxkurier » 19 sty 2013, o 14:21

Pomogło, nie wiem jakim cudem ale obraz jest na trzech dekoderach(dwóch dekoderach z polsatu HD5000 i HD6000 oraz na tv na kartę polaryzację poziomą mam) Na trzecim dekoderze z polsatu Echostar DSB-717 obraz raz zanika lub przycina mi kanały w tej polaryzacji. W polaryzacji poziomej moc sygnału na ok.75% a jakość w okolicach 50% i więcej już nie wyciągnę... Czy to może być wina wielkości talerza(Ten który posiadam ma średnicę 80cm oraz jest już trochę zardzewiały bo ma z 12lat) Czy zakup większego talerza np. 100cm zwiększy mi jakość sygnału?

Miętus napisał(a):Sprawdź czy masz w dekoderach ustawione odpowiedni typ konwentera. Ja polecam sprawdzić ustawienie na polaryzacji H i delikatnie kręcić konwenterem sprawdzając czy jest poprawa. Następnie anteną do 1 cm prawo, lewo, dół i góra.


Odpowiedni tym konwertera tzn??
W ustawieniach mam:
Zasilanie LNB - włączone (bo przy wyłączonym moc i jakość mam jeszcze gorszą...)
Tryb DISEqC - brak
Satelita - Hot Bird 6/8/9

Nie dodawaj posta pod postem tylko edytuj swój poprzedni.
Avatar użytkownika
Maxkurier
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 12
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 11:50
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Pan eFka » 19 sty 2013, o 14:39

Ogólnie większa antena to lepszy sygnał. Może czas na małą renowację? Lub wymianę? Ale powinno działać normalnie. Musisz pokombinować teraz z kątem jak tylko na jednym nie masz. Rób milimetrowe obroty i patrz co się dzieje. Ja na 80 cm czaszy nie raz stawiałem 4 dekodery enki i bylo oki ;) Tylko, że sygnał ustawiałem na miernik stąd ta różnica.

No i jeszcze ciekawe jakiej kondycji jest kabel który idzie do tego dekodera co ma problemy.

Jeśli chodzi o ustawienia to wszystko masz ok. LNB musisz mieć zasilane z głowicy dekodera, diseqa nie masz i masz wskazaną satelitę prawidłową.
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z polaryzacją poziomą (H) na konwerterze Quad

Postprzez Miętus » 19 sty 2013, o 14:42

Maxkurier napisał(a): Czy to może być wina wielkości talerza(Ten który posiadam ma średnicę 80cm oraz jest już trochę zardzewiały bo ma z 12lat) Czy zakup większego talerza np. 100cm zwiększy mi jakość sygnału?

To wina talerza bo jest zardzewiały :) proponuję zakup nowego talerza w granicach 90 lub 100cm, im większy talerz to lepiej.
Forum służy do
zadawania pytań i tu odpowiadam oczywiście jak mam czas. Aaa nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
Miętus
V.I.P Telewizyjny
V.I.P Telewizyjny
 
Posty: 868
Dołączył(a): 29 paź 2012, o 12:53
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TNK HD


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u