Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[DVB-T i DVB-S] Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Zaprezentuj nam jak wygląda Twoja instalacja TV/SAT. Jaką zamontowano antenę, z jakiego dekodera korzystasz itp.

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez piotr_28 » 22 maja 2015, o 20:42

Witam
pytanie może nie na miejscu ale cóż muszę zadać żeby się dowiedzieć.

Mam instalację, w której połaczyłem naziemną z satelitą w jeden kabel i przy jednym odbiorniku TV wszytsko działa super. Dokupiłem drugi TV i chciałem podłączyć do przez drugi tuner NC+. Zrobiłem to przez przelotowe gniazdko i nie miałem wogóle sygnału ani sat ani naziemnej, tak więc kupiłem podobno jakiś dobry rozdzielacz z jednego kabla na dwa i zaczął się problem. Tuner to jeden to drugi na niektórych kanałach nie ma sygnału, pisze, że brak sygnału lub zły typ konwertera.

Pytanie jest konkretne czy jakimś urządzeniem mogę rozdzielić sygnał na dwa TV żeby to nie głupiało czy jednak zmiana konwertera na TWIN i po temacie?? Przyznam, że nie mam ochoty ciągnąc drugiego kabla od anteny do TV ale coż jak trzeba to będę musiał to zrobić.

Proszę o podpowiedź.

Piotr
Avatar użytkownika
piotr_28
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 21 maja 2015, o 19:46
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez Pan eFka » 22 maja 2015, o 21:17

Rozwiązania są dwa:

1. Konwerter Quattro + multiswitch ale to niepotrzebny wydatek.

2. Konwerter twin + rozdzielacz do TV + dwa sumatory. Wtedy bedziesz mial dwa kable z sygnałem SAT i DVB-T.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez piotr_28 » 23 maja 2015, o 07:19

Drugie rozwiązanie mi się podoba proszę o trochę więcej info na jego temat
Piotr
Avatar użytkownika
piotr_28
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 21 maja 2015, o 19:46
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez Pan eFka » 23 maja 2015, o 07:53

Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez piotr_28 » 23 maja 2015, o 15:51

Witam,
anteny radiowej nie mam .

2. Konwerter twin + rozdzielacz do TV + dwa sumatory. Wtedy bedziesz miał dwa kable z sygnałem SAT i DVB-T.

Jak to spiąć żeby było ok ?

Mój układ obecnie wygląda tak i wtedy jeden TV działa super:

konwerter pojedynczy ----->jeden przewód do mieszkania z sat i jeden ze zbiorczej DVB-T-------> sumator ------> gniazdko przelotowe


Jak zrobiłem tak:

konwerter pojedynczy ----->jeden przewód do mieszkania z sat i jeden ze zbiorczej DVB-T-------> sumator ------> splitter 5-2400 Mhz ------> dwa oddzielne tunery i dwa TV z podłączeniem naziemnej

słaby sygnał sat ( nie wszytkie programy są obierane na jednym i na drugim, jak wyłączę jeden tuner w drugim wogóle czasem ginie sygnal)
naziemna chyba działała ok (tak mi się wydaje ale nie powiem na 100% tak na 80% mi się wydaje że było ok)

Przepraszam za infantylne pytania ale się pogubiłem w tym wszytskim.
Piotr
Avatar użytkownika
piotr_28
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 21 maja 2015, o 19:46
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Re: Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez Pan eFka » 24 maja 2015, o 09:34

Najlepiej bedzie tak zakladasz konwerter twin na antene sat i masz dwa kable z sygnalem satelitarnym. Od anteny naziemniej kabel dzielisz spliterem na 2, ktory Ci wyslalem w poprzedniej wiadomosci. Na obecna chcile masz 4 kable z sygnalem. Na kabel sat i dvb-t dajesz sumator, robiac 1 dvb-t + 1 sat = kabel sygnalowy do jednego gniazdka. Tylko musisz zastosowac wtedy oba gniazda koncowe. Gniazdo przelotowe nie bedzie dobrze wspolpracowac z sygnalem sat.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez piotr_28 » 24 maja 2015, o 10:32

Dzięki coś wymyślę już chyba.


Pytanie czy ktoś używa takiego konwertera i czy to faktycznie się sprawdza, przy podłączeniu powiedzmy dwóch TV szeregowo przez gniazdo przelotowe?

http://www.dvbt.pl/satelitarne-instalacje-jednokablowe-unicable-scr/


Piotr
Avatar użytkownika
piotr_28
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 21 maja 2015, o 19:46
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Re: Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez Pan eFka » 24 maja 2015, o 11:53

Ja mam unicable, ale stwierdzam ze wybredne tunery moga nie dzialac prawidlowo :) ale z gniazdami przelotowymi i scr nie mialem doczynienia w polaczeniu. Ale majac unicable wiecej go bym nie zalozyl.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez piotr_28 » 24 maja 2015, o 17:46

Czemu byś go nie założył?
Piotr
Avatar użytkownika
piotr_28
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 21 maja 2015, o 19:46
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Problem z instalacją NC+ i DVB-T

Postprzez Pan eFka » 24 maja 2015, o 18:11

Dlatego, że nie wszystkie tunery z tą technologia działają tak jak powinny.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u