Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Podłączenie dwóch dekoderów.

Nie radzisz sobie z obsługą jakiegoś dekodera ADB czy może nBoxa z Enigma2? Nie wiesz co zainstalować, aby sprzęt był w pełni funkcjonalny? Z nami sobie poradzisz.

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez mikikurzeja » 13 lut 2017, o 10:14

Witajcie. Mam zamiar zakupić dwa dekodery z Enigma 2. Wiem że jest możliwość ustawienia multiroom'u tzn jeden matka a drugi córka. Będą one wpiete do jednego routera. Czy mogę w takim wypadku podłączyć więcej dekoderów - córek? Czy da się to tak skonfigutowac żeby ten główny dekoder był z hdd a ten drugi miał do niego dostęp? Tak jak jest to w multiroom'ie premium w nc+.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez kaspian » 13 lut 2017, o 16:46

Przykładowo.


Oczywiście nie zalecam nboxa.Ale przykład na kazdy dekoder z e2;) dla karty po cyfrze+Można przydzielic udziały sieciowe i teoretycznie będzie ok.Ale nie bawiłem się tym.

Co do większej liczby dekoderów.NC+ stosuje w kartach po Cyfrze+ tzw licznik ecm czyli z 1 karty dekoduje maksymalnie 2 kanały.Więc 1 dekoder z 2 głowicami jest ok ale juz biorca drugi dekoder ma brak sygnału.( zacięcia)Więc przyjmuję zasadę 1 karta=1 dekoder 2 głowicowy lub dwa jednogłowicowe.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez mikikurzeja » 13 lut 2017, o 18:25

To w takim razie jak działa cara spliter? Ostatnio zakładałem go na dwóch dekodarach 2 glowicowych i wszystko działa.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez kaspian » 13 lut 2017, o 19:00

A odpal sobie nagrywanie na obu na raz.+ oglądanie;) licznik jest tak ustawiony że pewnie nie widzisz ;D Dodatkowo nie kazdy kanał ;D


Nie będe wiecej mowił bo sensu niema. :D
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez mikikurzeja » 13 lut 2017, o 20:12

Czyli splitter na 6 urządzeń nie zadziała?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez kaspian » 14 lut 2017, o 18:01

Odpowiedz sobie sam na pytanie.Jak ma działać jak masz w karcie Cyfry+ blokadę na dwa kanały z 1 karty maksymalnie.Jak chcesz pchaj sie kupuj.A dodatkowo dodam ze majac jaki kolwiek ich szrot hd jestes w kolejce do wymiany karty. :pijaki: Już zaczęto wysyłac nowe karty klientom którzy mają 0100 po cyfrze+ i dekodery nowe.Jedyne karty na dziś bez licznika to conax po NCE i tylko 2 modele do podziału BSKA i BSLA. te karty na 40 dekoderów smiało idą;)
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez mikikurzeja » 14 lut 2017, o 19:42

A da się jeszcze kupić te karty po Nce? Czy cyfra od początku miała taką blokadę? Ja mam kartę ta sama od początku czyli od 1999 roku.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez kaspian » 14 lut 2017, o 20:33

NC+ od 2015r wprowadza sukcesywnie licznik ECM. Tak pełno tych kart jest z odpowiednich dekoderów w ofertach NC+MIX * tylko patrzec na to by miała tzw szybki chip.Ja obecnie płacę 89,90 za Extra i 8xC+ do tego mam dobrany pakiet Manpack za 15zł. I styka na 6tv

Mam też druga umowę na rodzine i tam jest cameleon tzn 0100 i licznik na 2 kanały z jednej karty przy trzecim blokuje karte na godzinę.I nic nie dekoduje:)Stąc conax z odpowiedniego dekodera chwilowo jedyna opcja.Te karty i tak docelowo znikną całkiem.(już wybijają klientów oferujac darmowe dekodery hd = a to juz krok do nowej karty parowanej z dekoderem)Wiec kto łyknoł niech się boi.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez mikikurzeja » 10 mar 2017, o 20:19

Mógłbyś jeszcze raz podesłać tego linka do tej konfiguracji multiroom nie nie mogę go otworzyć.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Podłączenie dwóch dekoderów.

Postprzez kaspian » 11 mar 2017, o 19:24

Sporo ludzi chyba nie potrafi czytać i szukać choć wszystko mają to post pomocny napiszę.

Sprawa będzie dotyczyla podziału 1 karty po Cyfrze+ na dwa nboxy.

Potrzebujemy:
1. 2 nboxy które będą miały różne mac adresy kart sieciowych.* Jeśli oba mają ten sam mac( nie mylić z adresem ip) Nalezy wgrac plik ENV w którym zmienimy mac.Jak? Na forum jest szukajka zachęcę do poszukiwań.Info jest sporo.
Jeszcze ważne by adres ip serwera był stały najlepiej przypisany na sztywno w routerze po mac.Bo jeśli się zmieni to biorcy będzie trzeba wpisać nowy adres.


2. Jeśli już mamy dwa nboxy z różnym mac i ip. Wystarczy uruchomić na jednym i drugim web panel oscama ,zwykle dostep uzykamy wpisujac adres ip dekodera i port w przegladarce internetowe.Przykład : 192.168.1.40:8888 oraz 192.168.1.41:8888
Dekoder dawca powiedzmy ma adres ip 192.168.1.40

W panelu web oscam wchodzimy kolejno do odpowiednich zakładek:
a.) Aby uruchomić wogole kartę Cyfry+ należy skonfigurować czytnik kart aby to zrobić wchodzimy do zakładki:
READERS następnie klikamy ADD READERS-->> nadajemy nazwę np NC potem po prawej stronie wybieramy protokół.Dla kart lokalnych jest to protokół INTERNAL
Następnie klikamy add. Gotowe pojawia się nam nasz czytnik który musimy jedynie uzupełnić o kilka danych.
U samej góry mamy coś takiego jak devices: tu wpisujemy odpowiednio : /dev/sci0 ( oczywiście jak mamy czytniki 2 w wypadku innych dekoderów karta może być też włożona do inengo czytnika to będzie sci1;) Dla phoenixa będzie to też inaczej wyglądało będzie wtedy zamiast protokołu INTERNAL protokół MOUSE.I wpis oczywiście inny niż sci0 czy sci1.

Następnie schodzimy niżej: Pole group tu wpisujemy 1.
Pod spotem znajdujemy linijke caid wpisujemy 0100
Niżej ident : 0100:000068,000000,000065 ( tu wielu speców od oscam uzna zapewne za zbędne)

Niżej mamy MHZ i tu dajemy wg uznania i tego ile czytnik pozwoli 600mhz (u mnie tyle najlepiej działą karta)
Potem mam Cardmhz daję 368>Wszystko można zjechac na dół i dac Save.Czytnik skonfigurowany. W zakładce readers będzie na szaro nalezy go aktywować.Jeśli wszystko zrobiono prawidłowo karta zostanie rozpoznana.Literka I przy ołowku koszu itd. Po jej nacisnieciu bedą widoczne uprawnienia karty.


b.) Pora na użytkownika Zwykle powinien być użytkownik nie jako już gotowy do działania: nazwy dvbapi , dvbapiau, edytujemy ołowkiem takowego usera sprawdzamy czy ma również wpisaną grupę 1 czy ma wpisany caid i ident( tu akurat zbędne.) Dodatkowo tworzymy użytkownika biorcę który ma pobierać uprawnienia z naszego serwera.Add New USER--->> po zrobieniu zapisujemy aktywujemy i gotowe.
Teraz aby wysłać dalej do drugiego nboxa wystarczy jeszcze ustawić sobie protokół którym ma wszystko leciec dalej.Dla wygody i bezpieczeństwa wybrałem newcamd. Aby ustawić wszystko dla tego protokołu wystarczy wbić w web oscamie do zakładki CONGIG-->> Następnie do zakładki NEWCAMD.

Tutaj wpisujemy coś w ten deseń: Port serwera potem caid karty i ident Przykładowo 20500@0100:000000,000068,000065 ( port serwera newcamd będzie na porcie 20500. Niżej mamy coś takiego jak deskey uzupełniamy wg uznania ja daję domyślny 0102030405060708091011121314.

Zapisujemy zmiany resetujemy oscama.





Przyszła pora na drugi dekoder czyli biorcę.

Uruchamiamy web panel oscam drugiego dekodera.

I teraz Wchodzimy do zakładki READERS dodajemy reader nowy ale tym razem nie dodajemy readera lokalnego lecz tak zwane proxy: Wybieramy protokoł NEWCAMD

Pokazuje nam się podobne okienko jak wcześniej. Ale tym razem musimy w polu devices wpisać adres ip naszego serwera i port sharingu.

Wpisujemy 192.168.1.40,20500 (ważne między adresem ip a portem mamy przecinek !!)
Niżej lecimy wpisujemy grup : 1

Następnie schodzimy nize wpisujemy caid i ident
Niżej mamy Reader specific settings for protocol newcamd tam wpisujemy login i hasło dla biorcy które utworzylismy na dekoderze serwerze:

Do tego deskey 0102xxxxxxxxx No i zapisujemy reader. W menu readers standardowo uruchamiamy utworzony czytnik proxy.Jeśli wszystko jest ok powinien pokazać się obraz.


To tak na szybko.Zebrałem do kupy.W razie pytań czy coś zawsze istnieje możliwosć pomocy zdalnej.

Podana konfiguracja dotyczy tylko karty po cyfrze+ Karty z logo Nki* conax nie bedą prawidłowo działac na tych dekoderach przez błąd czytnika wbudowanego.Wymagają zewnętrznego czytnika usb.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u