Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Początek (problem) z Enigma2

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez blady88 » 1 sty 2015, o 14:39

Szanowni Forumowicze,

zakupiłem przez Allegro dekoder NBOX BSKA ENIGMA2 (Odbiornik ADB ITI- 5800 S Enigma2 z serii BSKA ) od sprzedającego z samymi pozytywami (ok. 160). Kupiłem także kartę Smart HD+ (czarna karta) z oferty NC+. Jest ona aktywowana już telefonicznie.

Po podłączeniu dekodera do TV (kabel EURO) oraz do prądu nic się nie dzieje. Tzn. nic na ekranie TV (czarny obraz). Dekoder wyświetla zaś jedynie aktualną godzinę (na początku przez chwilę symbol E2) i nic więcej. Nie mogę zmienić kanału, wybrać manu itp., tak aby wyświetlacz dekodera pokazał coś innego niż godzinę.

Posiadam cały czarny pilot.

W domu korzystam z standardowej nc+ na abonament i z dekodera, który otrzymałem w zestawie. Rzeczy takie, jak ten powyższy dekoder i karta Smart próbuję pierwszy raz.

Nie chodzi mi o jakąś zaawansowaną konfigurację, typu ustawianie wi-fi, czy połączenie laptopa z dekoderem. Po prostu standardowe oglądanie kanałów "z karty". Dekoder podłączony jest do anteny satelitarnej, która została już ustawiona.

Czy może uruchomienie tego przerobionego dekodera wymaga przyciśnięcia jakiejś kombinacji klawiszy, czy przytrzymania któregoś dłużej?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Avatar użytkownika
blady88
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 12:04
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 1 sty 2015, o 15:19

Trzeba skonfigurować czytnik kart pod daną kartę. Pliki znajdziesz w

Kod: Zaznacz cały
/var/keys/oscam_sci0
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez blady88 » 1 sty 2015, o 15:44

Przepraszam. Może powinienem zaznaczyć, że jestem laikiem jeśli chodzi o korzystanie z innych, niż standardowe dekodery dostarczone przez operatora.

Potrzebne mi pomoc, trochę, jak z instrukcji obsługi. Czyli coś w rodzaju: naciśnij/przytrzymaj klawisz X na pilocie/dekoderze, następnie....

Myślę, że może to też się przydać innym osobą, które nie posiadają wiedzy w tym temacie. ponieważ wpisywałem na Google zagadnienie w różny sposób i nie znalazłem nic.
Avatar użytkownika
blady88
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 12:04
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 1 sty 2015, o 16:29

Czy posiadasz router zeby podlaczyc do niego dekodera za pomocą kabla?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez blady88 » 1 sty 2015, o 16:43

Niestety nie tu. Przywiozłem dekoder z sobą za granicę, gdzie aktualnie mieszkam. Jest tu bezprzewodowy Internet ten sam na 4 mieszkania, więc podejrzewam, że router jest w którymś w nich (na pewno nie moim) lub w jakimś pomieszczeniu innym.

Jeśli jest to niezbędne do ustawienia dekodera, to z pewnością mogę uzyskać dostęp do routera od administratora mieszkań. Jeśli da się to jakoś zrobić bez tego, byłbym wdzięczny za wskazanie takiej możliwości.
Avatar użytkownika
blady88
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 12:04
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 1 sty 2015, o 16:49

Kabel LAN i zrobienie sieci dekoder -> Komputer
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez blady88 » 1 sty 2015, o 16:53

Ok, świietnie. Tak będzie lepiej.

Jutro kupię kabel.

Podpinam kabel do gniazd ethernet w laptopie i dekoderze i co następnie?
Avatar użytkownika
blady88
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 12:04
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Początek (problem) z Enigma2

Postprzez Pan eFka » 1 sty 2015, o 20:33

Konfigurujesz sieć między dwoma urządzeniami.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u