Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Nbox Konfiguracja OSCAM

Znajdziesz wiele ciekawych informacji jak sobie poradzić ze swoim boxem.

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez ozzycat » 9 kwi 2014, o 19:16

Konfiguracja wygląda w sumie identycznie dla enigmy i dla neutrino. No może poza tym, że w neutrino oscam włącza się pod niebieskim, a w enigmie przez e2 menager (niebieski --> zielony)

1. Pobieramy pliki oscam.srvid oraz oscam.serivices: tutaj

Oczywiście najpierw zaznacz jaka platforma (jakie platformy) cię interesuje.
Pobierasz klikając na dwa żółte kwadraciki z nazwami plików.

2. Wgraj pobrane pliki przez ftp do katalogu /var/keys

3. Jeśli masz uruchomiony oscam to dobrze, jeśli nie uruchom go

4. Wejdź w konfiguracje oscam przez przeglądarkę (ipboxa:8888, np. 192.168.1.222:8888)

5. Powinno pokazać Ci się okienko konfiguracji oscam. Kliknij na zakładkę readers

Obrazek

6. Po kliknięciu na zakładkę readers wyświetli Ci się takie okienko jak na zdjęciu. W label wpisz dowolną nazwę, a protocol wybierz Newcamd, po czym kliknij na Add

7. Wyświetli się takie okienko:

Obrazek

Obrazek

Wypełnij wszystko zgodnie z pokazanym przeze mnie przykładem, podając oczywiście swoje dane, po czym kliknij na save.

8. Kliknij teraz na zakładkę shutdown i potem na restart. Po chwili oscam powinien się zresetować.

9. po restarcie kliknij ponownie na readers i zobacz czy przy twojej konfiguracji nie widnieje czerwony X w tabelce LOCK, jeśli tak, kliknij na niego.

10. W zakładce status powinna się pojawić twoja konfiguracja w tabelce Proxies. Jednak będzie przy niej status UNKNOWN oraz IP 0.0.0.0 do momentu aż nie wejdziesz na jakiś kodowany kanał. Po przełączeniu na taki kanał status powinien się zmienić po chwili na CONNECTED, oraz powinno pojawić się IP

Uwaga!

W przypadku gdy konfiguracja oscam w przeglądarce nie chce się otworzyć należy edytować plik oscam.conf i wykasować z niego znaczki #

To chyba wszystko. W razie pytań proszę pisać w tym poście.

Dodaję configi z DZIAŁAJĄCEGO u mnie oscama. Po ich wgraniu no i oczywiście wpisaniu niezbędnych danych wszystko powinno ruszyć. A i jeszcze jedno. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale używam oscama w wersji 4158.

oscam.conf

Kod: Zaznacz cały
[global]
 logfile = stdout

 [dvbapi]
 enabled = 1
 au = 1
 user = dvbapi

 [webif]
 httpport = 8888
 httprefresh = 1
 httpallowed = 127.0.0.1,192.168.0.0-192.168.255.255
 httphideidleclients = 0
 httpreadonly = 0
 httpsavefullcfg = 0


oscam.server

Kod: Zaznacz cały
# oscam.server generated automatically by Streamboard OSCAM 1.00-unstable_svn build #4158
# Read more: http://streamboard.gmc.to/oscam/browser/trunk/Distribution/doc/txt/oscam.server.txt

[reader] - czytnik
label                         = sci0
enable                        = 1
protocol                      = internal
device                        = /dev/sci0
services                      =
caid                          =
detect                        = cd
mhz                           = 500
cardmhz                       = 357
ident                         =
group                         = 1
emmcache                      = 1,3,2
lb_weight                     = 100


[reader] - local (newcamd)
label                         = nazwa
enable                        = 1
protocol                      = newcamd
device                        = adres_serwera,port
key                           = 0102030405060708091011121314
account                       = login
password                      = haslo
services                      =
reconnecttimeout              = 30
caid                          =
ident                         =
group                         = 1
lb_weight                     = 100
audisabled                    = 1


oscam.user
Kod: Zaznacz cały
[account]
 user = dvbapi
 pwd = dvbapi
 group = 1
 au = 1


Zawartości plików oscam.services oraz oscam.srvid nie podaję, gdyż są one zależne od indywidualnych potrzeb użytkownika i możne ja sobie samemu wygenerować.
Gigabyte H87-D3H / Intel® Core™ i5-4670 / GeIL 8 GB DDR3-1333 Kit / MSI N760 TF 2GD5/OC / Thermalright Silver Arrow SB-E / Aerocool XPredator / OCZ 650W /
Aerocool V12
Avatar użytkownika
ozzycat
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2 wrz 2013, o 20:14
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 11 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez rumburu » 6 gru 2014, o 20:49

dzieki bardzo,mimo tych wskazowek ktore wykonalem dalej nie moge polaczyc sie z oscamem. gdy próbuję zaladowac softcam to reestart i komunikat:file 'user/lib/enigma2/python/plunins/extensione/scmananager/ scmenager.py''line58.in_init
typ error connot connatenate 'str'and 'none type'objects connection lost

'prosze o jakies wskazowki .dziekuje arek
Avatar użytkownika
rumburu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 20:09
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez Pan eFka » 6 gru 2014, o 21:05

Wgraj od nowa image bo uwaliłeś soft z tego co widzę. Wyświetla Ci się zielony ekran? Jaki masz image dokładnie opisz. Napisz z jakiej oferty korzystasz i coś wymyślimy. Ogólnie wystarczy wgrać pliki konfiguracyjne zrestartować emu i powinno hulać.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez rumburu » 6 gru 2014, o 22:19

tak ekran jest zielony z opisem bledu . wydaj mi sie ze to wszystko jest . adresy haslo itp. tylko tego znalesc dekoder nie moze . i jeszcze jedno cos wiecej o image ? dzieki za odzew
Avatar użytkownika
rumburu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 20:09
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Re: Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez Pan eFka » 7 gru 2014, o 08:23

Wgraj od nowa image i pomoge Ci przy konfiguracji.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez rumburu » 7 gru 2014, o 13:07

witam mam ubota 1.3.1.053 . chodzi na open PLi. ktory z ubotow pasowal by ?
Avatar użytkownika
rumburu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 20:09
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Re: Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez Pan eFka » 7 gru 2014, o 18:05

B4t moim zdaniem najlepszy. Jest kilka watkow jak zmienic uboota.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez rumburu » 7 gru 2014, o 21:22

przegladalem ,dzieki za wskazowki . sprobuje co wyjdzie zobacze .

-- 7 gru 2014, o 22:03 --

mam taka instalke bez crc . cos moze nie pójść . jest ryzyko ? co moge popsuć

-- 7 gru 2014, o 22:17 --

NAND pkt&b4t ,Na penie powinny siê znajdowac:
update
uImage
rootfs.img gdzie je moge znalesc
Avatar użytkownika
rumburu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 20:09
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez Pan eFka » 8 gru 2014, o 17:43

uBoota i env już wrzuciłeś? Widze, chcesz już wgrywać image :)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox Konfiguracja OSCAM

Postprzez rumburu » 8 gru 2014, o 19:14

w pliku ubota jest 7 plikow
generowanie ubota
nand
nand lamerek
z uboot b4 bez crl
z uboot freebox
384 fst ....
384 fsu.....
prosze o podpowiedz ktore wgrac na pena
Avatar użytkownika
rumburu
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 20:09
Podziękował: 1 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u