Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Dyskusja] nBox chłodzenie

nBox chłodzenie

Postprzez Dill » 11 kwi 2014, o 10:49

Witam
Panowie, posiadam nBoxa z E2 na pokładzie, od jakiegoś czasu zauważyłem ze tuner a raczej jego obudowa jest mocno ciepła, posiadam wersje białą bez dysku i wentylatora, sprawdziłem na drugim tunerze u kolegi i jest chłodniejszy z tym ze posiada on wersje czarna z dyskiem i wentylatorem. Nie wiem jak u innych posiadaczy białej wersji, dlatego pytam.
Czy po prostu się tym nie przejmować tak ma być? ;)
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

nBox chłodzenie

Postprzez ozzycat » 11 kwi 2014, o 12:40

Warto dołożyć dodatkowe chłodzenie, aby wentylator mieszał powietrze w środku. Są 2 opcje na stałe +5V lub +12V, gdzieś z płyty, lub dolutować brakujące elementy do wentylatora fabrycznego i móc sterować nim z menu jak to ma miejsce w BZZB/BSLA.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Kod: Zaznacz cały
R706 - 09B - 1,21k ohm
R106 - 01A - 100 ohm
R707 - 26C - 18,2k ohm
R613 - 472 - 4,7k ohm
R186 - 21B - 1,62k ohm
C36 - 100uF/25V
C35 - 100uF/25V
C79 - 100uF/16V
Q5 - B772SL
Q41 - ???


R708 - 911 - 910 ohm
R406 - 301 - 300 ohm
R405 - 301 - 300 ohm
C550 - 100nF
L38 - BLM31PG601SN1L


U dołu płyty są pkt. lutownicze do zasilania dysku sata.
Yellow +12V
Black -12V
Red +5V
Black -5V
Green +3,3V

Z tym, że wtedy wentylator będzie się kręcił cały czas.


-----
Drugi przykład:

1. Analogowy termostat elektroniczny RTSZ-3.11
2. Wentylator AKASA 80 mm Amber Ultra Quiet
3. Dwuskładnikowy klej termoprzewodzący
4. Radiator (np.:z płyty głównej starego peceta) na procesor Nboxa a oryginalny przeniesiony na procesor głowicy


Na dole płyty ( przy wyświetlaczu ) jest pięć punktów , środkowy to +5V , pierwszy od lewej +12V , wybrałem +5V z prostych względów wentylator o dobrych parametrach CFM będzie spełniał swoje zadanie i przy okazji zrobi to po cichu

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czujnik najlepiej zamocować między płytą główną a płytką głowicy nie daleko modułu zasilania
Obrazek

+12V
Obrazek
Gigabyte H87-D3H / Intel® Core™ i5-4670 / GeIL 8 GB DDR3-1333 Kit / MSI N760 TF 2GD5/OC / Thermalright Silver Arrow SB-E / Aerocool XPredator / OCZ 650W /
Aerocool V12
Avatar użytkownika
ozzycat
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2 wrz 2013, o 20:14
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 11 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

nBox chłodzenie

Postprzez Dill » 11 kwi 2014, o 13:45

A czy mogę zamiast kleju użyć thermopadów?
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

nBox chłodzenie

Postprzez DominiK » 11 kwi 2014, o 14:31

Tak , oczywiście :)

P.S. A tak na drugi raz to temat już był omawiany :P

glosny-dekoder-bsla-5800sx-co-zrobic-aby-byl-cichszy-t834.html
Obrazek
nBox @ BZXB + NC+ na karte
Technologie to nasze życie!
Avatar użytkownika
DominiK
Mod Team
Mod Team
 
Posty: 573
Dołączył(a): 18 lis 2012, o 15:23
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 65 razy
Podziękowań: 11 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

nBox chłodzenie

Postprzez Pan eFka » 11 kwi 2014, o 20:08

Ogólnie termopady nic nie dadzą bo w środku nadal będzie gorące powietrze. Potrzebny jest wentylator który zrobi ruch powietrza w dekoderze. Gdzieś miałem poradnik jak wlutować chłodzenie tak jak jest w czarnuchach. Pogadam z kaspianem wiem, że on też to gdzieś miał.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: Odp: nBox chłodzenie

Postprzez Dill » 11 kwi 2014, o 20:41

Pan eFka napisał(a):Ogólnie termopady nic nie dadzą bo w środku nadal będzie gorące powietrze. Potrzebny jest wentylator który zrobi ruch powietrza w dekoderze. Gdzieś miałem poradnik jak wlutować chłodzenie tak jak jest w czarnuchach. Pogadam z kaspianem wiem, że on też to gdzieś miał.

Ale ja chce je zastosować zamiast tego kleju dwuskładnikowego

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

nBox chłodzenie

Postprzez Pan eFka » 11 kwi 2014, o 21:08

Termopad tak dobrze nie przekazuje temperatury. Chyba, że jest bardzo cienki. Ale i tak wolałbym klej :) Ja mam zwykły wiatrak hdd 500gb i dekoder jest zimny :P
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Re: nBox chłodzenie

Postprzez Dill » 11 kwi 2014, o 21:10

Właśnie sprawdzalem u kolegi w ciągu dnia i u niego jest chłodny a ten mój nie ma dysku i tego koszyka

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

-- Nowy post 24 kwi 2014, o 11:55 --

Chciałem zapytać jak ustawiłeś próg załączania wentylatora czy po prostu chodzi u ciebie cały czas? Chodzi mi o ustawienie na RTSZ-3.11
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

nBox chłodzenie

Postprzez element » 22 lis 2016, o 09:34

ozzycat napisał(a):Warto dołożyć dodatkowe chłodzenie, aby wentylator mieszał powietrze w środku. Są 2 opcje na stałe +5V lub +12V, gdzieś z płyty, lub dolutować brakujące elementy do wentylatora fabrycznego i móc sterować nim z menu jak to ma miejsce w BZZB/BSLA.

Obrazek


Cześć,

Podepnę się pod temat, żeby nie śmiecić.
Mam pytanie co do kupna wentylatora.

Czy złącze na powyższym obrazku podaje 5V czy 12V?

Czy w BZZB podpięty pod to gniazdo wentylator będzie mógł być sterowany przez menu w E2?

Pozdr
Avatar użytkownika
element
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 22 lis 2016, o 09:27
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

nBox chłodzenie

Postprzez kaspian » 22 lis 2016, o 19:16

Jesli rozbudujesz ukłąd z wiatrakiem o czujniki temperatury+ kilka scalaków to będziesz mogł sterować ale czy ma sens? BTW dekoder duzo lepszy od nboxa kupisz z 1 głowicą za 439zl a z dwiena 739zł. Mercedes w poronaniu do nboxa
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 379
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u