Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Nbox 5800s BSKA - Load problem

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez maknak » 11 gru 2016, o 01:45

Witam wszystkich,
Akcja dzieje się w Irlandii i w sumie mogę liczyć tylko na siebie gdyż żyje w miejscu gdzie wszędzie jest daleko.
Mój dekoder nagle zawiesił się (ekran się zatrzymał) i po restarcie (wtyczka zasilania) staje na LOAD.(Boot->NAND->Load)
Przeczytałem parę poradników i wg wskazówek wychodzi ze siad mi soft.
Wiec zabrałem się do roboty.
Zgrałem pliki enigmy 2 na pendrive, wlazylem do USB dekodera.
Przycisnąłem, POWER i włożyłem wtyczkę zasilania.
Pojawiło się Boot->Prog - puściłem Power....ale nic się nie dzieje (tzn caly czas jest PROG - zostawiam na jakieś 30minut)
Potem próbowałem wgrać u-boota lecz po komunikacie Prog nic się nie dzieje.

Mam pytanie w opisów w sieci widzę ze mam inny problem niż padnięty soft.
1. Wychodzi na to ze pendirve wogole nie jest czytany (brak zasilania?) gdyż nie zapala się na nim dioda , lecz gdy podłącze np e-papieros lub power bank by się ladował to jest zasilanie i diody na tamtych urządzeniach swieca się.
Na kluczu USB dioda nawet nie mrugnie.
2.Gdy podłączam kabel do wejścia LAN nie widzę by paliła się dioda w routerze wiec tak jakby urządzenie nie zgłaszało się.

Myslalem ze moze cos nie tak jest z pendriviem wiec sprawdzilem 3 inne (za kazdym razem format do Fat32) w tym nawet kiedysny 256MB - to samo. Staje na PROG.
Avatar użytkownika
maknak
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 gru 2016, o 01:11
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez kaspian » 11 gru 2016, o 13:42

A na pewno programujesz przez prog? Może przy starcie dekodera wybierasz strzałkami gora/doł opcje updt.Możliwe że plik update masz zły stąd prog i zero reakcji
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez maknak » 11 gru 2016, o 20:51

Nic na starcie nie wciskam poza Power.
Robilem niby tak jak w opisach a potem gdy nie bylem pewien czy mogę czegoś brakuje to obejrzałem parę filmików na YT i zobaczyłem ze po włożeniu pena każdy trzyma Power i podłącza prąd po czym puszcza Power gdy na wyświetlaczu widoczny jest PROG.

Czy mam dobre pliki - tego nie wiem.
Ściągałem z rożnych stronek i for np (http://sat-mar.com.pl/pliki-do-pobrania-enigma2/ oraz wg tego opisu http://sat-mar.com.pl/cennik/instrukcja-porady-enigma2/) oraz z forum pktteam.pl (korzystałem z ich plikow np u-boot) i sprawdzałem rożne kombinacje aby coś ruszyło.
Jak mogę sprawdzić czy mam dobre pliki Update.img?
Czy mógłbyś wskazać jakaś paczkę?

Opisy by sprawdzić jaki mam flash nie maja zastosowania gdyż ja nie mam łączności z tym dekoderem.

Ale dziś zobaczyłem na YT jak koleś odblokowuje dekoder (podobny fault jak u mnie) jakaś zworka A19.
Dzis poszukam manuala.

Moze bym nagrał filmik?
Avatar użytkownika
maknak
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 gru 2016, o 01:11
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez kaspian » 11 gru 2016, o 21:08

Nie tykaj uboota bo rozwalisz całkowicie.Probowałes jak pisałem opcji updt /update??
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez maknak » 11 gru 2016, o 23:45

Próbowałem inne opcje ale nie było tam UPDT lub Update (może nie potrafiłem odczytać z panelu wiec sprawdzałem wsio oprócz coś tam hdd1,2,3).
Jednak w każdej z nich USB nawet nie mrygnal wiec dekoder nawet nie próbował go sprawdzić.
Ale czytałem trochę o A19 i mam manual.
Kolo opisuje potrzebę użycia zworki A19 i to identycznie pasuje do mojego scenariusza.
Mianowicie, miałem dosyć częste zawiechy (greeny) no i restart, ale pewnego dnia (jak w opisie) mój uboot nie wstał (jak z opisu)
Aby go "popchnąć" muszę użyć zworki A19 i zainstalować ponownie.
Avatar użytkownika
maknak
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 gru 2016, o 01:11
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez Pan eFka » 16 gru 2016, o 10:59

Zworka A19 sluzy do wgrania uboota pod adres A20. Image wgrywasz do uboota pod A20.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1861
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 170 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez maknak » 17 gru 2016, o 23:10

tzn ze jak wgrywam uboota to musze dotknac A19 a jak Image to A20?
Avatar użytkownika
maknak
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 gru 2016, o 01:11
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez Pan eFka » 17 gru 2016, o 23:23

jak startuje z A20 to co wyświetla na wyświetlaczu?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1861
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 170 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez maknak » 18 gru 2016, o 01:23

Wiec tak.
(Sorki za znaki ale pisze z lapka firmowego)
Siedze i dlubie.
Jak sie zabralem to ja mam tam jakis kabelek co idzie z 4pin'u (od Debug - drugiej stronie tam gdzie kondensatory) do A18 (na zdjeciu jakie zrobilem przed teraz widze ze jest byl doczepiony pomiedzy A18 a A20 - ale tam niema punktu??.).
Odepilem go od A19 i podlaczylem bez niczego by zobaczyc co sie teraz dzieje.
Dekoder wlacza sie pokazujc (chyba) "TEST" i potem mrygaja kolorowe swiatleka jak (OFF,Stand By itp w tym rzedzie).
Po paru mrygnieciach Test pojawia sie cos "db" i potem 3-cos, 2-cos, 1-cos (cos=niewiem jak to odczytac).
Po tym odliczaniu pojawia sie Test znowu i tak w kolo.

Ok
wiec dolutowalem ten kabelek na miejsce i gdy podlacze prad to na wyswietlaczu cisza tak jakby dekoder padl.
Odlutowuje - dziala w TEST.

NIewiem odczepie wszytko i zaczne lutowac krok po kroku.

Postepuje wg manuala z http://www.jacektorun.pl/ i na tym ze manualu identyczny kabelek doczepiony jest do A18 (lecz na moim wlasnym zdjeciu byl jakby ponizej A18 - napewno nie w tym samym miejscu co w manualu)

Jeszcze sie pobawie ale jutro chyba zamowie nowy dekoder.

EDIT

Ok widze ze schemat ktory posiadam jest kiepski. Mam obrazek z zaznaczonymi punktami.
Moj kabelek byl orginalnie podpiety do A20.
Teraz czytam i wychodzi ze niby powinienem miec spuchniete kondensatory ale takich nie widze.
Innym objawem moze byc urwana zworka czyli moja.
Avatar użytkownika
maknak
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 gru 2016, o 01:11
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Nbox 5800s BSKA - Load problem

Postprzez Pan eFka » 18 gru 2016, o 09:12

Z tego co widzę i czytam wystarczyło dobrze sformatować pendriva, a wziąłeś się za zworki o których nie masz pojęcia o ich działaniu. Przywróć wszystko do stanu przed Twoim kombinowaniem.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1861
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 170 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u