Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 28 kwi 2015, o 07:53

Witam postanowiłem założyć nowy temat ponieważ znalezione przeze mnie informacje odnośnie ustawienia enigmy są niejasne i po prostu nie potrafię tego zrobić Posiadam przerobionego na enigmę 2 nboxa bska do istniejącej instalacji antenowej dokupiłem nowy konwerter(BLACK Pro Single Monoblock 40mm LNB 6" for 80cm dish HDTV DVB-S2 compilant 0,2dB) typu single monoblock marki inwerto przy czym na opakowaniu od konwertera jest grafika która mówi że pod a jest przypisany hb 13E a pod B jest astra 19,2E poprowadzi mnie ktoś z tymi ustawieniami?
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Re: Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez Pan eFka » 28 kwi 2015, o 15:31

Ustawienia prosty, diseqc a/b pod port a Hb a pod port b astra 19e i powinno hulac. Jaka masz srednice czaszy?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 28 kwi 2015, o 16:31

Panie efka proszę to możliwe jak najbardziej łopatologicznie rozpisać wieczorem po pracy wpiszę i zobaczę czy działa czasza 85-90 nie pamiętam dokładnie ustawiona oczywiście na hb
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez kaspian » 28 kwi 2015, o 16:39

W nboxie jest to zamienione musi dąc A dla Astry 19,2 A B dla Hot birda;) oczywiście jesli konwerter zezuje na 19,2 Najlepiej montera zwezwij bo załoze sie ze nie trafiasz w obie pozycje;)
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 379
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 28 kwi 2015, o 17:02

kaspian napisał(a):W nboxie jest to zamienione musi dąc A dla Astry 19,2 A B dla Hot birda;) oczywiście jesli konwerter zezuje na 19,2 Najlepiej montera zwezwij bo załoze sie ze nie trafiasz w obie pozycje;)



kurcze ja tych anten naprawdę wiele już w życiu ustawiłem i myślę że dam radę sam z waszą pomocą zeza też sam ustawiałem już ale monoblocka pierwszy raz zakładam kupiłem marki inverto bo ponoć to markowy dobry sprzęt w domu będę dopiero około 23 ale napiszę napewno jeszcze dziś co i jak najlepiej było by gdyby ktoś miał taką konfigurację i pozycja po pozycji spisał mi od siebie zawziołem się muszę to ogarnąć...

-- Nowy post 28 kwi 2015, o 22:00 --

Pan eFka napisał(a):Ustawienia prosty, diseqc a/b pod port a Hb a pod port b astra 19e i powinno hulac. Jaka masz srednice czaszy?



pod port a mam już domyślnie ustawione hb ale pod opcją PORT B mam do wyporu tylko Hot Bird 13.0E lub AUTOMATYCZNIE lub NIC NIE PODŁĄCZONO

-- Nowy post 28 kwi 2015, o 22:04 --

i jak w prostym ustawieniu robię tak jak Pan Efka mi mówi to włącza się automatyczne wykrywanie satelitów i automatycznie przypisuje mi HB na A ale już żadnej astry nie łapie pod B i jak się ten cykl skończy to dalej mam tylko HB nic poza tym jakieś rady jakieś inne opcje?

-- Nowy post 28 kwi 2015, o 22:07 --

Panowie pomocy!!!

-- Nowy post 29 kwi 2015, o 09:02 --

sam tego chyba nie ustawię zaczynam mieć wątpliwości czy ten konwerter w ogóle współpracuje z nboxem dostrajałem dziś antenę nakombinowałem się a sygnał z astry nawet na chwile się nie pokozał oczywiście wgrałem też listę kanałów na astrę i lipa zero sygnału nawet najmniejszego niema co dziwne bo hotbird działa bez problemu
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez kaspian » 29 kwi 2015, o 15:45

Konwerter Golden interstar?? jak nie to zapomnij nbox ma problemy z niektórymi konwerterami.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 379
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez Pan eFka » 29 kwi 2015, o 16:59

Moim zdaniem problem jest w diseqcu z ktorymi nbox ma problemy.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 29 kwi 2015, o 21:07

konwerter opisałem dokładnie w pierwszych postach marki inverto też mi się wydaje że to przez ten diseq wbudowany mam inny normalny konwerter kupię taki uchwyt jak Pan efka wrzucał fotke i założę tylko napiszcie mi jaki przełącznik kupić dokładnie taki sprawdzony który na pewno zadziała

-- Nowy post 29 kwi 2015, o 21:09 --

dodam jeszcze że antenę ustawiałem dziś miernikiem i obecnie dekoder pokazuje 99% siły i 87% jakości na HB

-- Nowy post 29 kwi 2015, o 21:36 --

no to tak reaktywacja tematu wcześniej na podanych przez Was ustawieniach nawet jak włączyłem listę kanałów to kanały z HB były na niej normalnie widoczne te z Astry zaś były widoczne lecz zaciemnione taj jakby nieaktywne na pasku info przy informacjach o sile,jakości i szumach było tylko N/A szukałem podobnych tematów na innych forach na jednym z nich podano takie ustawienia:


Satelita ---Hot Bird 6/8/9 (13.0E)
LNB --- LNB1
Priorytet konwertera --- Auto
LOF --- Uniwersalny LNB
Tryb napięcia --- Polaryzacja
Zwiększone napięcie --- Nie Ja dałem Tak
Tryb tonowy --- Pasmo
Tryb DiSEqC --- 1.1
Toneburst --- Brak
Komenda DiSEqC Commited --- Brak - nie wstawiaj tu nic, żadne tam Input x!!!
Szybki DiSEqC --- Nie Ja dałem Tak
Powtórka Sekwencji --- Nie
Kolejnośc poleceń --- commited,uncommited,tuneburst - tu na pierwszym miejscu ma być uncommited!!!
Komenda DiSEqC Uncommited --- Input 1
Ilość powtórzeń DiSEqC --- Brak

Dalej tak samo, np. LNB 7- input 7, przy czym dla 4.8E i 7E mam jeden konwerter (czasza 90cm), więc dla obu mam LNB3 - Input3, i oba chodzą

wklepałem to i Hb nadal działa bez problemu a na liście kanałów z Astry kanały zrobiły się normalnie widoczne pasek info nie pokazuje już N/A tylko stan zerowy całkowicie ale już w procentach normalnie myślę że udało mi się to ustawić pozostaje jedynie po raz kolejny pobawić się anteną i zobaczyć czy na jakimś kanale z Astry będzie się pojawiać jakość i siła być może uda mi się to zrobić jeszcze rano przed pracą o postępach napiszę niebawem
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez Pan eFka » 30 kwi 2015, o 17:34

Podaj co masz ustawione dla Astry
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 30 kwi 2015, o 22:55

powiedz mi dokładnie gdzie to znaleźć to chętnie podam to co podałem to jedyne ustawienia jakie zmieniałem a robiłem to na świeżo wgranym sofcie openPLI 8.3
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u