Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez pado » 7 maja 2015, o 10:22

witam,

od wczoraj mam nboxa czarnego BZZB z Graterlią OS. Mam przełącznik Disqec 8/1 i 7 konwerterów . Od czego powinienem zacząć zabawę z ustawieniem takiego zestawu tj siedmiu satelitów? Mam nadzieje, że w ogóle się da :/
W ustawieniach jest tylko opcja : jeden satelita, A/B, A/B/C/D i obrotnica- wnioskuję, że muszę to "obejść poprzez obrotnicę" (w jakiejś Arivie kiedyś tak musiałem)?
Avatar użytkownika
pado
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 7 maja 2015, o 09:33
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 7 maja 2015, o 12:50

pado napisał(a):witam,

od wczoraj mam nboxa czarnego BZZB z Graterlią OS. Mam przełącznik Disqec 8/1 i 7 konwerterów . Od czego powinienem zacząć zabawę z ustawieniem takiego zestawu tj siedmiu satelitów? Mam nadzieje, że w ogóle się da :/
W ustawieniach jest tylko opcja : jeden satelita, A/B, A/B/C/D i obrotnica- wnioskuję, że muszę to "obejść poprzez obrotnicę" (w jakiejś Arivie kiedyś tak musiałem)?

jak wejdziesz w ustawienia obrotnicy to zobaczysz że tam tego nie obejdziesz przynajmniej tak mi się kojarzy tam widziałem wpisuje się tylko ustawienia do pozycjonera na twoim miejscu wszedłbym w menu główne-ustawienia-szukanie kanałów-konfiguracja tunera-zaawansowane i tam już masz wszystkie ustawienia które potrzebujesz na przykładzie tego tematu w którym napisałeś ten post powinieneś już poprawnie skonfigurować tuner różnica będzie tylko w pozycji diseqC i w poszczególnych satelitach informuj nas na forum co i jak może się to komuś przydać
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez pado » 7 maja 2015, o 13:03

jak tylko mi się uda to oczywiście, że napiszę- to chyba jedno z niewielu for, gdzie Enigma nie jest jakąś tajemnicą i można prosić o pomoc dla poczatkującego (if you know waht I mean) - na innych to strach zadać pytanie...
Avatar użytkownika
pado
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 7 maja 2015, o 09:33
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez sebooo222 » 7 maja 2015, o 16:32

a mnie już ręce opadają mam powoli dość tej zabawy z dwoma konwerterami dokupiłem przełącznik zewnętrzny diseqC 2.0 2/1 bo w sklepie tylko to mieli w miejsce głównego konwertera skierowanego na HB założyłem poprzedni prawie nowy konwerter BOSCH parametry odbioru z tego satelity odrazu się poprawiły moc 99 ,jakość 88-92 szum 2-3 różnie.Dokupiłem też obejmę bezpośrednio na konwerter główny wiecie taką czarną na imbusy plastikową i narazie w miejsce drugiego konwertera skierowanego na astrę zapiołem tego wcześniejszego monoblocka inverto bo innego pod ręką nie miałem (drugi singiel jest na działce a nie mam jak dzisiaj jechać)kombinowałem z ustawieniem tego niestety parametry odbioru z astry są zerowe to przez tego monoblocka?! Manewrowałem nim bo oczywiście na tej obejmie nowej jest spore pole do popisu i nic zero szukałem i miernikiem i na mierniku w enigmie nic niema przecież w takim układzie w którymś momencie powinno chociaż jakieś niskie wskazania pokazać a tu lipa ma ktoś jakieś pomysły?zapne jeszcze tego singla zamiast monoblocka ale już bez nadzieji większej

-- Nowy post 8 maja 2015, o 10:39 --

dzisiaj wymieniłem monoblocka na pojedyńczy konwerter też marki inverto kombinowałem i nadal lipa skończy się pewnie tak jak koledzy pisali technik do ustawienia tego wszystkiego
Avatar użytkownika
sebooo222
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 60
Dołączył(a): 18 lut 2015, o 16:32
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez pado » 9 maja 2015, o 10:56

udało się z konfiguracją przełącznika 8/1:
Dotyczy Graterli OS

1) wchodzimy w ustawienia>tuner
2) wybieramy tuner, który mamy aktywny, a jeśli drugi jest nieużywany najlepiej go ustawić jako "nieskonfigurowany"
3) po wejściu w aktywny tuner (u mnie A) wybieramy TRYB KONFIGURACJI jako ZAAWANSOWANY
4) wybieramy satelitę
5) nadajemy mu number LBNx
6)wybieramy tryb Diseqec 1.1
7) w Diseqec Command wybieramy wejście pod którym jest dany konwerter
8) OK jako zapisz

i tak dla każdego satelity...

Obrazek
Avatar użytkownika
pado
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 3
Dołączył(a): 7 maja 2015, o 09:33
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 1 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: SMART HD+

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez Pan eFka » 10 maja 2015, o 09:42

pado nie do końca tak jak piszesz. Pytanie czy ktoś będzie miał diseqc w standardzie 1.1, ale dzięki za chęć opisania ustawień diseqc dla wielu konwerterów ;)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez kaspian » 10 maja 2015, o 13:07

W wypadku posiadania diseq 2.0 ww opcje są kompatybline :D
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 386
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Konfiguracja ustawień diseqC nbox enigma 2

Postprzez harryadr » 11 sty 2016, o 10:21

Pytaw w temacie.
Jak to jest z tymi obrotnicami/ pozycjonerami? Działa wam to idealnie?
Widziałem kilka filmików z enigma2 na pokładzie nbox natomiast nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedniej konfiguracji.
Sam posiadam taki dekoder pracuje na E2 openpli oraz pozycjoner Allsat 2.1 i tak naprawdę od roku posiadam zestaw i ustawiony jest tylko na Hb.. Z Hb nie mam problemów ale jakie ustawienia powinny być by za każdym razem podanie kanalu pozycjoner sam sie dostowal. Aktualnie jest tak. Obrazek
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
harryadr
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 sty 2016, o 10:07
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje

Poprzednia strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u