Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Pan eFka » 13 sie 2013, o 20:40

Każdy początkujący użytkownik ma problem z obsługą tego dekodera z tym softem. Jak to mówią święci garnków nie lepią. Jeżeli napotkasz jakieś problemy to podziel się z nami, a my Ci pomożemy. :)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Jak uruchomić tv w enigma2

Postprzez Dill » 25 paź 2013, o 17:16

Hej
Mam nadzieje ze jest to dobry dział, otóż Panowie jak i Panie o ile są na forum, mój problem jest blachy jak dla niektórych, otóż do tej pory korzystałem z oferty N (abonament), zaraz po połączeniu się z c+ kończyła się umowa, wiec zrezygnowałem. W tym czasie zmieniłem miejsce zamieszkania i brakowało mi TV satelitarnej, jednak nie chciałem żadnej umowy wiec zakupiłem sobie tuner nBoxa z E2 wiadomo na jakim portalu, do tego w obecnie wynajmowanym mieszkaniu była antena N, spadek po właścicielu który tez zrezygnował, wiec nie namyślając się długo podłączyłem E2 z istniejąca antena. Tu do was pytanie,co dalej odpalam TV i tuner i jedynie info o braku dostrojenia, od razu dodam ze specem w dziedzinie Tv satelitarnej w ogóle nie jestem. Na standardowym nBoxie odpaliłem, kartę włożyłem strojenie i już a tu hmm...no właśnie zgubiłem się od razu na wstępie co i jak z czym. Ah ta Enigma :mlotkiem:
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Pan eFka » 25 paź 2013, o 19:18

Pierwsza rzecz od jakiej powinieneś zacząć to sprawdzenie ustawienia anteny. Wejdz w menu odpal szukanie ręczne kanałów i zobacz jakie wartości Ci pokaże nbox na transponderze z TVN HD. A masz rsa karty?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Dill » 25 paź 2013, o 22:23

Czyli wchodzę w ustawienia ->szukanie kanałów->skanowanie ręczne....i co tam dalej? Sorry ale naprawdę jak na razie nie ogarniam tego. :?:
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Pan eFka » 25 paź 2013, o 22:29

Parametry odbioru kanału

Satelita: Hotbird
Cżęstotliwość: 11508.00
Polaryzacja: V
Standard: DVB-S2
Modulacja: 8PSK
Symbol Rate: 27500
FEC: 3/4

Wpisz te dane i zobacz jakie wartości pokaże Ci miernik sygnału.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Dill » 26 paź 2013, o 19:27

moje obecne ustawienia:
Typ skanowania:jeden transponder
System:DVB-S2
Satelita: Hotbird (13.0E)
Częstotliwość:11508
Inwersja:Auto
Wartość SR:27500
Polaryzacja:pionowa (v)
FEC:3/4
Modulacja:8PSK
Roll-off:0.35
Pilot:Auto
Skanowanie sieci:Nie
Czyść przed skanowaniem:Nie
Skanuj Tylko FTA:Nie
Naciskam zielony i skanowanie zakończone, znaleziono:0
Gdzie szukać teraz przyczyny?
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Pan eFka » 26 paź 2013, o 22:29

A weź wybierz miernik sygnału i wpisz te parametry. Najprawdopodobniej masz nie ustawioną antenę, jeszcze możesz wpiąć kabel koncentryczny do do drugiej głowicy jeżeli jest to dekoder czarny (BSLA). Jeśli też Ci nie pokaże SNR to na podstawie tego miernika ustaw antenę. :)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez harold » 27 paź 2013, o 17:08

Staraj się tak ustawiać, aby wartość BER była jak najmniejsza najlepiej 0
"Bóg nie ma głupcom za złe, że się nie uczą, lecz ma za złe mądrym, że nie uczą głupców."
Avatar użytkownika
harold
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 56
Dołączył(a): 12 paź 2013, o 09:21
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 5 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

Re: Odp: Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Dill » 31 paź 2013, o 05:15

Ok Panowie, prawie byliście blisko, okazało się ze w całej instalacji jest zastosowana przejściowa okienna i niestety to ona okazała się słabym punktem. Po prostu jest uszkodzona, zamowiona została nowa.

Wysłane z mojego LG Prada 3.0
Avatar użytkownika
Dill
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
Młody znawca Telewizji Cyfrowej
 
Posty: 152
Dołączył(a): 24 paź 2013, o 20:25
Podziękował: 6 razy
Podziękowań: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka

Jak obsługiwać nbox z enigma2?

Postprzez Pan eFka » 31 paź 2013, o 06:00

Też dokładnie nie wiemy czego ktoś użył w budowie instalacji, ale gdybyś powiedział że coś takiego zostało użyte na pewno powiedziałbym abyś to sprawdził z tego względu, że do nich często dostaję się woda i korodują lub pękają w środku od częstego otwierania okna czy drzwi balkonowych.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u