Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] ENIGMA2 się zacina

ENIGMA2 się zacina

Postprzez loliszcze » 20 lut 2014, o 19:58

Witam

Mam taki problem jestem posiadaczem NBOX Enigma 2 z OPENPLI.

Niestety od pewnego czasu dekoder zaczął się przycinać na niektórych kanałach. Co może być przyczyną?

Proszę także o informacje w jaki sposób mogę wgrać najnowszy soft( jeżeli takowy istnieje). I czy to w ogóle może pomóc.

Będę wdzięczny za pomoc i rozwianie moich wątpliwości.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Avatar użytkownika
loliszcze
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 15
Dołączył(a): 20 lut 2014, o 19:40
Podziękował: 7 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 20 lut 2014, o 20:01

Na jakich kanałach Ci się zacina?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez loliszcze » 20 lut 2014, o 20:49

Niektóre HD i część normalnych. Podać konkretne? Siła sygnału 60%. Problemem jest tez brak opisów programów w EPG. Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
loliszcze
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 15
Dołączył(a): 20 lut 2014, o 19:40
Podziękował: 7 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 20 lut 2014, o 20:52

Podaj jaką wartość siły sygnały masz dla TVN HD podając wszystkie wartości dostępne na dekoderze. Czyli SNR, BER itp. Jaką masz wersję softu? Tak podaj konkretnie.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez loliszcze » 20 lut 2014, o 21:16

TVN HD ma tak: BER 2.7e-02. SNR: 52% 54% 56% i tak na zmianę. AGC : 61%. Zacina się na wszystkich Canal+ HD ,Polsat News, TCM orazu paru innych. Ale np HBO HD działa super. Przy niektórych kanałach nie ma nazwy kanału jest tylko DVB SERVICE i ciemny obraz.

-- Nowy post 20 lut 2014, o 22:12 --

Wersja softu: Enigma 2013-03-31 master. Version- release 8.2.0 2013-04-14

Czy to o to chodziło?
Ostatnio edytowano 20 lut 2014, o 22:23 przez DominiK, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Poprawiłem błąd ortograficzny.
Avatar użytkownika
loliszcze
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 15
Dołączył(a): 20 lut 2014, o 19:40
Podziękował: 7 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 21 lut 2014, o 16:26

Jaką masz średnicę czaszy? Zmierz sygnał na kanałach których Ci przerywa i proponuje wrzucić najnowsze OpenPLi z łatka dla TVN HD. Znajdziesz go tutaj.

LINK: OpenPLi dla nBox z łatką TVN HD

A jeśli chciałbyś Hyperion v3 to musisz posiadać uboota B4T.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez loliszcze » 21 lut 2014, o 16:38

Dziękuje bardzo za pomoc.

Proszę jeszcze o informacje jak/gdzie mogę zainstalować te pliki?

Czy przez połączenie sieciowe jest możliwość?

A co to jest uboot B4T? :)

Przyznam że jestem laikiem w tych sprawach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

-- Nowy post 21 lut 2014, o 16:47 --

Odnośnie czaszy to posiadam Polsatowską małą. Pod konwerterem mam podpiętą swoją telewizje "NC+" i cyfrowy polsat.
Avatar użytkownika
loliszcze
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 15
Dołączył(a): 20 lut 2014, o 19:40
Podziękował: 7 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 21 lut 2014, o 16:58

Proponuję zmianę czaszy na przynajmniej 80 cm. Inaczej anteny dobrze pod nc+ raczej nie ustawisz. Pliki wrzuca się na pendriva. Jak Twoj box się włącza to co wyświetla na wyświetlaczu? Masz czarnego BSLA czy białego BSKA?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez loliszcze » 21 lut 2014, o 18:45

na wyświetlaczu kolejno BOX, NANO,LOAD nBOX, E2.

Mam biały dekoder bez dysku twardego.

Chyba faktycznie będzie wina tarczy. Na dekoderze cyfrowego polsatu "oryginalnym" nie ma zacięć.
Avatar użytkownika
loliszcze
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 15
Dołączył(a): 20 lut 2014, o 19:40
Podziękował: 7 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 21 lut 2014, o 18:51

Masz uboota lamerka. Z jakiej karty korzystasz? Proponowałbym wgrać OpenPLi najnowsze z łatką tvn i wtedy myśleć dalej. Ogólnie jeżeli będziesz wgrywał to pamietaj żeby zrobić sobie backup plików cfg emu.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u