Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] ENIGMA2 się zacina

ENIGMA2 się zacina

Postprzez kaspian » 24 lut 2014, o 19:29

To jak masz abonament z karta to musisz mieć do niej klucz parujący Boxkey i RSA tak jak do karty conax Nki( NNK HD /NC+ ) z dekoderów BSLA/BSKA .Chyba że masz kartę po dawnej cyfrze+ czyli NMA potocznie zwaną Seca 0100.Jak amsz dane do karty CP to oscam i lecisz z podziałem;)
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 379
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez koji406 » 17 wrz 2015, o 10:21

Witam
Mam podobny problem z nboxem z Enigmą 2. Mam w domu 3 nbox-y i jedną kartę C+ , jeden dekoder jako serwer a tamte 2 dekodery jako kliecni. Wszystko leci po Lanie . Dekoder z kartą w środku działa bez zarzutu, jednak klienci raz działają raz nie, po zauktualizowaniu softów do wersji 6.08 czy jakoś tak, jest nadal to samo . Teraz dekodery działają ale po 5 minutach jest przerwa w obrazie i albo po chwili samo wroci albo trzeba nadusic gwiazdkę na pilocie i zrestartować oscama allbo wyłączyć z prądu od nowa. Cała konfiguracja jest na oscam 7119 . Czy ktos miał podobny problem i wie jak to rozwiązac?

konfiguracja oscama serwer:

oscam.conf

Kod: Zaznacz cały
[global]
logfile = stdout
preferlocalcards = 1
saveinithistory = 1

[monitor]
port = xxxx
nocrypt = 127.0.0.1,192.168.0.0-192.168.255.255,0.0.0.0-255.255.255.255
aulow = 120
hideclient_to = 15
monlevel = 4
appendchaninfo = 1


[newcamd]
port = 12224@0100:000068,000000
key = 0102030405060708091011121314


[dvbapi]
enabled = 1
au = 1
boxtype = none
user = dvbapi

[webif]
httpport = 8888
httprefresh = 15
httpallowed = 127.0.0.1,192.168.0.0-192.168.255.255,0.0.0.0-255.255.255.255
httphideidleclients = 0
httpreadonly = 0
httpsavefullcfg = 0


oscam.user

Kod: Zaznacz cały
# oscam.user generated automatically by Streamboard OSCAM 1.20-unstable_svn build #7119
# Read more: http://streamboard.gmc.to/svn/oscam/trunk/Distribution/doc/txt/oscam.user.txt

[account]
user                          = dvbapi
pwd                           = dvbapi
group                         = 1
au                            = 1

[account]
user                          = dekoder1
pwd                           = dekoder1
group                         = 1
uniq                          = 2
cccignorereshare              = 0

[account]
user                          = dekoder2
pwd                           = dekoder2
group                         = 1
uniq                          = 2
cccignorereshare              = 0

oscam.server

[reader]
label = sci0
protocol = internal
device = /dev/sci0
caid = 0100
detect = cd
mhz = 500
cardmhz = 357
group = 1
emmcache = 1,3,2


klient:

Kod: Zaznacz cały
oscam.conf

[global]
logfile = stdout

[dvbapi]
enabled = 1
boxtype = none
user = dvbapi

[webif]
httpport = 8888
httprefresh = 15
httpallowed = 127.0.0.1,192.168.0.0-192.168.255.255
httphideidleclients = 0
httpreadonly = 0
httpsavefullcfg = 0


oscam.user

Kod: Zaznacz cały
[account]
user = dvbapi
pwd = dvbapi
group = 1
au = 1
keepalive = 1


oscam.server

Kod: Zaznacz cały
[reader]
label = cyfra+
protocol = newcamd
device = 192.168.1.22 ,12224
key = 0102030405060708091011121314
user = dekoder1
password = dekoder1
caid = 0100
group = 1


pomoze ktoś żeby można było w końcu normalnie telewizor oglądac?
Avatar użytkownika
koji406
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 10:06
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez kaspian » 18 wrz 2015, o 21:30

Po 1 zmień mac adresy bo są na 100%takie same.Po drugie jak ? ano poczytaj o pliku env
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 379
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez koji406 » 20 wrz 2015, o 08:49

Jeśli możesz to podpowiedz gdzie mogę zmienić Mac bo szukam i nigdzie takich opcji nie widzę
Avatar użytkownika
koji406
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 10:06
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

Re: ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 21 wrz 2015, o 16:39

Wgraj uboota b4t i env w generowaniu pliku env wpisujesz maca.

Wysłane z mojego INSIGNIA_500 przy użyciu Tapatalka
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez koji406 » 21 wrz 2015, o 18:46

witam
jak przy włączaniu dekodera do zasilania trzymałem strzałkę w góre to miałem w opcjach bt-4 czy jakoś tak. Czyli chyba jest wgrane. Więc mam jeszcze raz wgrywać czy jak?

-- Nowy post 21 wrz 2015, o 20:57 --

Wgrałem b4t i potem env , tu i tu pokazało po zakonczeniu ok , ładuje teraz enigme i już nic nie chce wystartować

-- Nowy post 21 wrz 2015, o 21:13 --

jakos udało mi sie wgrać enigme, tuner odpala i kanały działaja. Teraz powinno być ok? teraz w kazdym dekoderze robic b4t i env i enigme od nowa? i za kazdym razem inny mac wpisać? i powinno być ok?

-- Nowy post 21 wrz 2015, o 21:17 --

dodam tylko ze po tych wszystkich tych aktualizacjach, ustawienia enigmy zostały , ustawienia dekoderów , sieci itp to dobrze ? czy coś źle zrobiłem ze to sie nie usunelo czy tak miało byc?
Avatar użytkownika
koji406
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 10:06
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 22 wrz 2015, o 03:51

Żeby zmienić adresy mac to niestety musisz tą operację powtórzyć w każdym z dekoderów. A czy ustawienia oscama też Ci zostały?
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez koji406 » 22 wrz 2015, o 10:38

Pan eFka napisał(a):. A czy ustawienia oscama też Ci zostały?


No tak, zostały ustawienia sieci czyli ip , brama i dns oraz cała konfiguracja oscama została

Wczesniej przy właczaniu dekodera miałem boot, load , nand i cos jeszcze ale nie pamietam. Po wgraniu b4t i nowego env i potem enigmy 6.8 teraz mam tak: ---0--- , nand, nbox , e2 . Enigma działa jak działała , nic nie zauwazyłem zadnej roznicy oprócz zapisanych ustawień. Coś źle zrobiłem?
Zależy mi na tym aby ten dodatkowy dekoder sie nie zacinał co chwile
pozdrawiam
Avatar użytkownika
koji406
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 10:06
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez Pan eFka » 22 wrz 2015, o 19:21

Teraz już nie będzię jeżeli wygenerowałeś prawidłowe ENV. Ale wgraj od nowa enigmę żeby mieć wszystko na nowo i zrob sobie backup plikow cfg oscama.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

ENIGMA2 się zacina

Postprzez koji406 » 22 wrz 2015, o 21:53

jak wgrać tą nową enigmę? bo próbuje już kilka razy i nie chce wejść , b4t i env weszło bez problemu a enigma nadal stara
może masz jakiś link bo w instrukcjach jest tylko update i brakuje dwóch plików
korzystałem z tego aktualizacja-image-nbox-enigma2-na-hyperion-image-v3-t1066.html , ale nie instrukcje są juz nie aktywne do pobrania.
Avatar użytkownika
koji406
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 7
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 10:06
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: nc+ + DVB-T


Opcje

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u