Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez mikikurzeja » 4 kwi 2017, o 13:08

Czy da się spiąć dwa dekodery tak żeby ten drugi miał dostęp do dysku tego pierwszego. Nie koniecznie na nim nagrywał ale kogo z niego odtwarzać?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez marianmkp » 5 kwi 2017, o 07:35

Można by to było zrobić w sieci domowej, ale sprzęt musi mieć np. LAN
1. Sieć domowa
2. Dekoder 1 - LAN
3. Dekoder 2 - LAN
4. Router - LAN + HDD podpięty pod USB
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Re: Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez mikikurzeja » 6 kwi 2017, o 05:47

A w jaki sposób? Router mam z USB. Rozumiem że wtedy oba dekodery korzystały by z dysku podpietego pod USB routera?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez marianmkp » 6 kwi 2017, o 12:39

Napiszę jak mam to zrobione przy jednym dekoderze.
Mam tuner satelitarny Vu+ Solo SE na Linuksie Enigma2
W ustawieniach sieci na tym tunerze widzi dysk twardy,
który mam podpięty pod USB routera Netgear WNR3500L na Tomato.
W tunerze aktywuję udział CIFS i dysk jest dostępny do nagrywania
z tego tunera satelitarnego.
Tak samo myślę można wtedy udostępnić ten dysk dla drugiego tunera.
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Re: Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez mikikurzeja » 7 kwi 2017, o 09:17

A może krok po kroku to ustawić. Bo siedzę od wczoraj i mam cały czas udział odmontowany.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Re: Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez mikikurzeja » 7 kwi 2017, o 09:17

...krok po kroku wytłumaczyć jak to ....

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez marianmkp » 8 kwi 2017, o 13:47

Witam,
Ja się tak dobrze na tym nie znam.
Jedyne co mogę podpowiedzieć to spróbuj w GUI routera udostępnić
sambę i media serwer.
Nie wiem jakie masz dekodery i jaki router z oprogramowaniem.
Astra 19,2oE - FTA
Astra 23,5oE - Skylink CZ SK

Pozdrawiam: Marian
Avatar użytkownika
marianmkp
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył(a): 6 lis 2015, o 15:53
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: TV Kablowa

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez kaspian » 8 kwi 2017, o 18:57

A ja odpowiem troche inaczej na nboxie to nie działa prawidłowo.Za słaba karta sieciowa.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Re: Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez mikikurzeja » 10 kwi 2017, o 05:48

A po podłączeniu karty WiFi pod USB będzie to dobrze działać?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
mikikurzeja
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył(a): 13 lut 2017, o 10:10
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: C+

Dwa dekodery i jeden dysk hdd

Postprzez kaspian » 10 kwi 2017, o 18:51

Taka sama lipa a nawet gorsza
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 572
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 58 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T


Opcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u