Akcesoria do instalacji tv/sat
Kliknij tutaj, aby otrzymać 5% rabatu na co tylko zechcesz.
Serwis laptopów Wrocław
Kliknij tutaj, jeśli szukasz profesjonalnego serwisu.

[Problem] Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Tematy poświęcone odbiornikom marki Ferguson i im podobnym (niektóre modele Arion, DSR, He@d itd.)

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Snaffy » 21 paź 2015, o 17:07

Witam, mam problem z brakiem ECM na dekoderze ariva link @200 z oprogramowaniem hyperion v4.5. Dotychczas nie było problemu, bo używałem oryginalnego softu gdzie wsadziłem kartę (karta z cyfry+) i wszystko hulało. Denerwowało mnie jednak to, że oryginalny soft trochę przymulał poczytałem trochę i wrzuciłem mu ww. hyperiona na usb zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na PKT. Oprogramowanie ładnie wstało tylko żaden kodowany kanał nie odbiera. W takim wypadku muszę wrzucić odpowiedniego oscam’a ? Próbowałem pobrać niektóre z „pluginów” ale bezskutecznie. Wystarczy odpowiednia sama binarka czy muszę jeszcze odpowiednio edytować pozostałe pliki? Jeżeli tak, to jaka bo jest ich pełno. Przeglądałem fora, ale nie potrafię tego załapać, a w szczególności żeby samemu napisać te configi w oparciu o inne. Zmieniając soft myślałem, że wsadzę kartę i będzie działać bez istotnej ingerencji ;( Byłbym wdzięczny za pomoc tutaj lub na priv. Dziękuje i Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Snaffy
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2015, o 13:35
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Kobieta
Korzystam z: nc+

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez kaspian » 21 paź 2015, o 19:30

Musisz mieć oscam uruchomiony+ ustawić przez web panel oscama czytnik pod kartę.
Moja mała stajnia dekoderów

1.VU Solo 4k 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
2.Vu Zero +dysk 64gb (flash) soft openpli 5.0
3.Miraclebox ULTRA 2x Dvbs2+1tb dysk softy różne
4.Nbox BSKA/BSLA soft openpli 8.6 oraz hyperion 4.5

PAY TV:

NC+Universe +history hd+Adwentre TV+HBO+CANAL+ 6x 64,90

CP: full prepaid 166,90
Avatar użytkownika
kaspian
Chętnie pomogę na forum
Chętnie pomogę na forum
 
Posty: 386
Dołączył(a): 13 gru 2013, o 20:42
Podziękował: 2 razy
Podziękowań: 42 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: NC+ + Cyfrowy Polsat + TNK HD + DVB-T

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Snaffy » 22 paź 2015, o 16:43

Ciężko mi idzie ta konfiguracja, tak jak napisałeś odpaliłem jakiegoś oscam'a, następie próbuje skonfigurować poprzez web panel; Wybrałem protokół: internal a w polu: device /dev/sci0 i po restarcie takie logi:
Kod: Zaznacz cały
2000/01/01 02:47:52 76B240E4 h   (reader) Reader [internal] Restarting reader
2000/01/01 02:47:52 76B240E4 h   (reader) Reader [internal] creating thread for device /dev/sci0
2000/01/01 02:47:52 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Reader initialized (device=/dev/sci0, detect=cd, mhz=357, cardmhz=357)
2000/01/01 02:47:52 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Reader sci internal, detected box type: ariva
2000/01/01 02:47:52 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] card detected
2000/01/01 02:47:54 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] ATR: 3B F7 11 00 01 40 96 70 70 0A 0E 6C B6 D6
2000/01/01 02:47:54 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Init card protocol T0, FI=1, F=372, D=1, N=1
2000/01/01 02:47:54 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Calculated work ETU is 74.40 us reader mhz = 500
2000/01/01 02:47:57 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] ATR Fsmax is 5 MHz, clocking card to 5.00 (specified in reader->mhz)
2000/01/01 02:47:58 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] detect seca/nagra tunneled card
2000/01/01 02:48:19 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] card system not supported
2000/01/01 02:48:19 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Normal mode failed, reverting to Deprecated Mode
2000/01/01 02:48:21 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] ATR: 3B F7 11 00 01 40 96 70 70 0A 0E 6C B6 D6
2000/01/01 02:48:21 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Init card protocol T0, FI=1, F=372, D=1, N=1
2000/01/01 02:48:21 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] Calculated work ETU is 74.40 us reader mhz = 500
2000/01/01 02:48:24 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] ATR Fsmax is 5 MHz, clocking card to 5.00 (specified in reader->mhz)
2000/01/01 02:48:25 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] detect seca/nagra tunneled card
2000/01/01 02:48:46 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] card system not supported
2000/01/01 02:48:46 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] THIS WAS A FAILED START ATTEMPT No 1 out of max alloted of 1
2000/01/01 02:48:46 5456EAF2 r   (reader) Reader [internal] card initializing error
Avatar użytkownika
Snaffy
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2015, o 13:35
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Kobieta
Korzystam z: nc+

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Pan eFka » 23 paź 2015, o 15:26

Podaj zawartość plików konfiguracyjnych.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Snaffy » 23 paź 2015, o 17:07

Główne pliki konfiguracyjne wyglądają następująco:

Kod: Zaznacz cały
.conf
[global]
disablelog                    = 1
logfile                       = /dev/tty
nice                          = -10
maxlogsize                    = 32
waitforcards                  = 0
preferlocalcards              = 1

[dvbapi]
enabled                       = 1
au                            = 1
user                          = local
boxtype                       = duckbox


.user
[account]
user                          = local
pwd                           = local
monlevel                      = 4
au                            = 1
group                         = 1

.server
[reader]
label                         = Reader
description                   = myOwn
protocol                      = internal
device                        = /dev/sci0
detect                        = cd
mhz                           = 500
group                         = 1


.version
Unix starttime: 946692782
Starttime:      01.01.2000 03:13:02
Version:        oscam-1.20-unstable_svn-r11061
Compiler:       sh4-linux
Box type:       ariva (generic)
PID:            2920
TempDir:        /tmp/.oscam
ConfigDir:      /var/keys/
WebifPort:      8888
Avatar użytkownika
Snaffy
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2015, o 13:35
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Kobieta
Korzystam z: nc+

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Pan eFka » 23 paź 2015, o 17:25

oscam.server
Kod: Zaznacz cały
[reader]
label = cyfra
enable = 1
protocol = internal
device = /dev/sci0
caid = 0100
detect = cd
mhz = 357
cardmhz = 357
ident = 0100:000068
group = 1

oscam.dvbapi
Kod: Zaznacz cały
P: 0100:000068 1
I: 0


Spróbuj tak ;)
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Snaffy » 23 paź 2015, o 22:09

Nadal nie pobiera uprawnień; dziś już zbytnio nie mam czasu ale może jutro coś poczytam; chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy wersja tego emulatora ma znaczenie, na oficjalnej stornie jest ich pełno zresztą w pluginach jest sporo różnych wersji które zbytnio mi nic nie mówią. Osobiście próbowałem na 10096 jak również na svn11062-sh4 pobranej z oficjalnej strony Oscam.
Avatar użytkownika
Snaffy
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2015, o 13:35
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Kobieta
Korzystam z: nc+

Re: Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Pan eFka » 24 paź 2015, o 07:23

Wczesniej ewidentnie nie wykrywalo karty.

Wysłane z mojego INSIGNIA_500 przy użyciu Tapatalka
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Snaffy » 28 paź 2015, o 17:45

Udało mi się trochę ruszyć z moimi problemami.
Postawiłem sobie na penie Graterlia OS zaciągnąłem oscam'a z przykładową konfiguracją i tam poszło. Ładnie zaciągnął uprawnienia. Co do hyperiona to wyczytałem że 4.5 ma problem z czytaniem smartcard ale napisałem do pewnej osoby to może mi podrzuci fix'a do tego. W każdym razie pojawił się następny problem z tym, że mam czarny ekran na niektórych kanałach np. TVP 1 HD, a niektóre mi klatkuje np. canal +. Tylko, że jak podpiąłem inny dekoder (opticum x7) to z żadnym kanałem nie ma problemu zatem wina raczej nie leży po stronie fizycznej infrastruktury. Ustawienia odbioru mam:
Tryb konfiguracji: Prosty
Tryb DiSEqC A/B
Port A: HotBird
PortB: Astra
Ustaw napięcie i 22kHZ: Tak
Wysyłanie DiSEqC tylko podczas zmiany satelity: tak

W związku, że ciągle jestem newbie w tych tematach to chciałbym się dowiedzieć za co odpowiadają pliki: oscam.srivd/2 / .services.
Dziękuje za wcześniejsze porady i liczę na następne ; ) Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o listę kanałów to mam wgraną z 27.10.2015
Avatar użytkownika
Snaffy
Świeżyna
Świeżyna
 
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2015, o 13:35
Podziękował: 0 razy
Podziękowań: 0 razy
Płeć: Kobieta
Korzystam z: nc+

Ariva link200, hyperion v4.5 brak ECM

Postprzez Pan eFka » 29 paź 2015, o 21:42

Snaffy napisał(a):Udało mi się trochę ruszyć z moimi problemami.
Postawiłem sobie na penie Graterlia OS zaciągnąłem oscam'a z przykładową konfiguracją i tam poszło. Ładnie zaciągnął uprawnienia. Co do hyperiona to wyczytałem że 4.5 ma problem z czytaniem smartcard ale napisałem do pewnej osoby to może mi podrzuci fix'a do tego. W każdym razie pojawił się następny problem z tym, że mam czarny ekran na niektórych kanałach np. TVP 1 HD, a niektóre mi klatkuje np. canal +. Tylko, że jak podpiąłem inny dekoder (opticum x7) to z żadnym kanałem nie ma problemu zatem wina raczej nie leży po stronie fizycznej infrastruktury. Ustawienia odbioru mam:
Tryb konfiguracji: Prosty
Tryb DiSEqC A/B
Port A: HotBird
PortB: Astra
Ustaw napięcie i 22kHZ: Tak
Wysyłanie DiSEqC tylko podczas zmiany satelity: tak

W związku, że ciągle jestem newbie w tych tematach to chciałbym się dowiedzieć za co odpowiadają pliki: oscam.srivd/2 / .services.
Dziękuje za wcześniejsze porady i liczę na następne ; ) Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o listę kanałów to mam wgraną z 27.10.2015


Pliki srvid pokazuja nazwe akualnego czytnika na usera, a services pzypisujesz dla userów i czytników. Wg tego parametru możesz definiować kanały oraz decydować które kanały maja być rozkodowane dla danego usera.
Ktoś Ci pomógł? Kliknij guziczek Obrazek .

Obrazek
Antena: Televes 85cm
LNB: MTI Unicable + 1 LNB Legacy
Dekoder: Vu+ SOLO2 + Logitech Harmony 300
TV: LG 42LV470S
Audio: Onkyo TX - 8150 + Pylon Pearl 25 White HG

Obrazek
Avatar użytkownika
Pan eFka
Administracja
Administracja
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 14 cze 2012, o 12:50
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Podziękowań: 165 razy
Płeć: Mężczyzna
Korzystam z: eNka + DVB-T


Opcje

Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


stat4u